Clicky


Honderden campinggasten geëvacueerd om Zuid-Franse bosbranden

Honderden campinggasten geëvacueerd om Zuid-Franse bosbranden
28-07-2022 10:01 | Buitenland | auteur ANP

MONTPELLIER - Zo'n vierhonderd kampeerders hebben woensdagavond een camping in Zuid-Frankrijk moeten verlaten vanwege een bosbrand die al meer dan 350 hectare in vlammen heeft doen opgaan. Vakantiegangers die op het gedeelte van de Huttopia camping in de Gorges du Verdon verbleven die moest worden geëvacueerd, zijn volgen lokale media opgevangen in het nabijgelegen dorpje Castellane.

Ouest France meldt dat het vuur op dinsdag werd gesignaleerd in Rougon, een dorpje in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Ruim tweehonderd brandweerlieden werden ingezet om de brand te bestrijden, maar het vuur verspreidde zich over het moeilijk begaanbare terrein. Op Twitter plaatst een vakantieganger beelden van het vuur dat vanaf het Huttopia-kampeerterrein zichtbaar is op de omliggende heuvels.

De evacuatie van de kampeerders vond woensdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur plaats en volgens het lokale Rode Kruis is iedereen in veiligheid gebracht. Donderdagochtend wordt beoordeeld of de vakantiegangers terug kunnen keren naar de camping, die niet volledig werd geëvacueerd. Of er ook Nederlanders op de camping verblijven, is niet duidelijk.

Intussen woedt er elders in Zuid-Frankrijk, in de Ardèche, op enkele honderden kilometers van Castellane, ook een bosbrand. Ondanks de inzet van ruim zeshonderd brandweerlieden en vijf blusvliegtuigen is er rondom de plaats Aubenas 950 hectare afgebrand, meldt de Franse krant Le Monde. In de omgeving van het toeristische plaatsje Vogüé moesten 350 mensen worden geëvacueerd, onder wie 200 kampeerders. Woensdagavond was deze brand volgens de lokale autoriteiten grotendeels onder controle.

Frankrijk kampt deze maand met extreme droogte en in verschillende regio's woedden bosbranden. Ten westen van Bordeaux werden verschillende campings ontruimd vanwege grote bosbranden die pas na bijna twee weken onder controle waren. De brandweer sprak van een "uitzonderlijke crisis".

Hoe de branden ontstaan is onduidelijk. Wel werd in Zuid-Frankrijk een man aangehouden die ervan wordt verdacht sinds mei meerdere keren bosbranden te hebben gesticht. France 3 Auvergne-Rhône-Alpes meldt woensdag dat het gaat om een lid van de vrijwillige brandweer in het departement Hérault.