Clicky

 
Transport Online - Boris Johnson genoemd als opvolger secretaris-generaal NAVO

Boris Johnson genoemd als opvolger secretaris-generaal NAVO

Boris Johnson genoemd als opvolger secretaris-generaal NAVO
27-07-2022 12:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL/LONDEN - De Britse premier Boris Johnson wordt genoemd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. De Britse krant The Telegraph schrijft dat vooraanstaande Conservatieven hem naar voren schuiven voor de post, die volgend jaar september vrijkomt als de Noor Jens Stoltenberg naar verwachting aftreedt.

Voorlopig is Johnson nog premier van het Verenigd Koninkrijk, maar hij zit straks zonder baan als zijn partij over zes weken een opvolger heeft gekozen. Volgens The Telegraph zouden de Amerikanen een voorkeur hebben voor een Britse NAVO-leider boven iemand uit de Europese Unie, omdat daar steeds meer wordt gesproken over een eigen defensiebeleid. Eerder vielen al de namen van oud-premiers Theresa May en David Cameron en minister van Defensie Ben Wallace als mogelijke opvolger van Stoltenberg.

Volgens Conservatieven zou Johnson een goede keus zijn omdat hij zich de afgelopen maanden hard heeft opgesteld tegenover Rusland. Het Verenigd Koninkrijk heeft veel wapens aan Oekraïne geleverd en Johnson heeft persoonlijk een goede band met president Volodimir Zelenski.

Unaniem

Omdat de secretaris-generaal unaniem door alle lidstaten moet worden verkozen, moeten ook alle EU-landen die bij de NAVO zijn aangesloten akkoord gaan. Er zijn ook onder Conservatieven al twijfels of iemand als Emmanuel Macron de benoeming van Johnson zou accepteren, omdat de twee de afgelopen jaren regelmatig overhoop hebben gelegen over de uitvoering van de brexit.

De termijn van Stoltenbergs NAVO-leiderschap liep eigenlijk komende september al af, maar door de Russische invasie in Oekraïne hebben de lidstaten hem gevraagd een jaar langer te blijven. De Noorse oud-premier leidt de westerse alliantie sinds 2014 en is al de langstzittende secretaris-generaal.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,068
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden