Clicky

 
Transport Online - Stikstofbemiddelaar Remkes: te lang om de hete brij heen gedraaid

Stikstofbemiddelaar Remkes: te lang om de hete brij heen gedraaid

Stikstofbemiddelaar Remkes: te lang om de hete brij heen gedraaid
26-07-2022 16:39 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Boeren hebben de afgelopen jaren onvoldoende kunnen rekenen op de overheid, erkent Johan Remkes, die door het kabinet is aangesteld om de discussies over het stikstofbeleid in goede banen te leiden. Hij schrijft dat in een brief waarin hij een groot aantal landbouworganisaties uitnodigt om te komen praten.

In zijn brief spreekt Remkes grote waardering uit voor de landbouwsector. "Ik zie dat er de laatste jaren al enorm veel op het boerenerf is afgekomen. Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden, vooral omdat er te lang om de hete brij is heen gedraaid."

De gesprekken tussen het kabinet en alle betrokken partijen, die volgende maand moeten beginnen, ziet Remkes als "een kentering". Hij hoopt "samen uit de impasse" te kunnen komen. "Het kabinet heeft mij verzekerd dat er ruimte is en dat er gezamenlijke oplossingen mogelijk zijn."

Zeer felle protesten

Toen het kabinet vorige maand de contouren schetste van de aanpak van het zich voortslepende stikstofprobleem, leidde dat tot zeer felle protesten door boeren. De veehouderij is veruit de grootste veroorzaker van stikstofuitstoot en zal dan ook naar verwachting hard worden geraakt door maatregelen om die de komende jaren drastisch te verminderen.

Na een aantal uit de hand gelopen protesten door boze boeren en een verhit debat in de Tweede Kamer stelde het kabinet voor een gespreksleider aan te stellen. Die moet proberen de rust terug te laten keren en de ruziënde partijen weer om de tafel te krijgen.

De keuze voor Remkes viel evenwel slecht bij veel landbouworganisaties. Die zien in hem een van de architecten van de huidige stikstofaanpak. Hij leidde een commissie die het vorige kabinet adviseerde met zeer strenge doelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions