Clicky

Sifan Hassan zonder medailles op WK: ik heb mijn lesje geleerd

24-07-2022 09:39 | Sport | auteur ANP

EUGENE - Sifan Hassan weet na een toernooi zonder medailles waar ze staat. "Ik heb mijn lesje geleerd. Met alleen talent red je het niet. Ik moet harder trainen als ik weer medailles wil winnen", zei de tweevoudig olympisch kampioene na de finale van de 5000 meter bij de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene. Hassan eindigde op de zesde plaats.

Op ongeveer 300 meter voor de finish versnelde ze en met nog 200 meter te gaan nam ze de leiding, in de hoop dat ze met een vlammende eindsprint haar concurrentes achter zich zou laten. "Mijn coach had dit bedacht en ik vond ook dat ik het moest proberen. Ik wilde strijdend ten onder gaan en niet na afloop nog achterblijven met het gevoel dat ik iets had laten liggen. Maar ik had die sprint niet in de benen, de anderen waren beter."

De Ethiopische Gudaf Tsegay liep in een tijd van 14.46,29 naar het goud in stadion Hayward Field. De Keniaanse Beatrice Chebet greep het zilver in 14.46,75, Dawit Seyaum uit Ethiopië behaalde het brons in 14.47,36. De verslagen Hassan klokte 14.48,12. Ze miste eerder op de WK ook al een medaille op de 10.000 meter. Op die afstand eindigde ze als vierde.

Het verhaal van Hassan is inmiddels bekend. Na de voor haar zo succesvol verlopen Olympische Spelen in Tokio, waar ze goud won op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter, was de geboren Ethiopische even helemaal klaar met hardlopen. Ze was mentaal en fysiek op en had behoefte aan rust en een lange vakantie.

Hassan ging naar Turkije, bezocht haar geboorteland Ethiopië en deed de ramadan voor het eerst van haar leven in Mekka. De atlete, die al zeventien medailles veroverde op grote internationale kampioenschappen, overwoog zelfs het hele jaar 2022 geen wedstrijden te lopen en dus ook de WK over te slaan. Uiteindelijk besloot ze pas tien weken voor de mondiale eindstrijd de trainingen te hervatten.

"De WK van 2019 in Doha waren speciaal omdat ik daar voor het eerst wereldkampioen werd, de Olympische Spelen in Tokio waren speciaal omdat ik daar drie medailles won. Dit toernooi is ook speciaal, omdat ik nu weet dat talent alleen niet genoeg is. Ik ben te laat begonnen met trainen en al die anderen zijn wel het hele jaar al bezig. Dus moet ik erkennen dat de anderen beter waren."