Clicky

 
Transport Online - Oekraïne: Rusland vuurt raketten af op haven Odessa na graandeal

Oekraïne: Rusland vuurt raketten af op haven Odessa na graandeal

Oekraïne: Rusland vuurt raketten af op haven Odessa na graandeal
23-07-2022 15:43 | Binnenland | auteur ANP/AFP/RTR

ODESSA - Rusland heeft volgens het Oekraïense leger de haven van Odessa zaterdag met raketten bestookt. De vermeende aanval volgt een dag na de deals die Rusland en Oekraïne met Turkije en de VN sloten over het hervatten van de graanuitvoer via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.

Volgens het leger zijn er vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden "haveninfrastructuur" hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald. Vanaf Russische zijde is er nog niet gereageerd op de aanval.

De Oekraïense regering zegt in een reactie dat president Vladimir Poetin met de aanval op Odessa "in het gezicht spuugt" van de Verenigde Naties en Turkije, waarmee Kiev en Moskou vrijdag hun graandeal sloten. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN en Turkije op ervoor te zorgen dat Rusland zich aan de afspraken houdt.

Doorvoerhaven

Afgesproken is dat Rusland en Oekraïne de export van graan doorlaten. Odessa is daar een cruciale doorvoerhaven voor. Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de tarwe-export van de wereld.

Ook VN-baas António Guterres, die vrijdag in Istanbul aanwezig was bij de ondertekening van het akkoord, veroordeelt de raketaanval ten scherpste. Een woordvoerder zegt dat alle partijen toegezegd hebben de export van graan uit Oekraïense havens toe te staan. Ook is het graan hard nodig om wereldwijde voedseltekorten te lijf te gaan, aldus Guterres. "Volledige implementatie door de Russische Federatie, Oekraïne en Turkije is absoluut noodzakelijk."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions