Clicky

 
Transport Online - Protest met tractoren en vrachtwagens op de Dam tegen stikstofbeleid en meer [+foto's&video]

Protest met tractoren en vrachtwagens op de Dam tegen stikstofbeleid en meer

Protest met tractoren en vrachtwagens op de Dam tegen stikstofbeleid en meer [+foto's&video]
23-07-2022 18:42 | Overig | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 18:42 uur] Naar schatting een paar duizend mensen hebben in Amsterdam meegedaan aan een protest als steunbetuiging aan onder meer boeren, vissers en truckers. Ze verzamelden rond 12.00 uur op de Dam en liepen later een ronde door de stad. De demonstratie verliep zonder problemen, meldt de gemeente.

Op de Dam stond een tiental tractoren en vrachtwagens, versierd met spandoeken. De actievoerders kwamen af op een oproep van actiegroep Nederland in Verzet, die vorige week een "wereldwijd protest" aankondigde. Volgens de gemeente liepen er naar schatting zo'n drieduizend mensen mee in de zogenoemde 'walk of freedom', die eindigde op de Dam.

Veel betogers droegen rode boerenzakdoeken en er waren veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. De afgelopen weken werden die vlaggen een symbool van de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Naast de stikstofplannen keerden de betogers zich onder meer tegen de media, hoge brandstofprijzen en coronavaccinaties en uitten ze kritiek op de toeslagenaffaire en de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De gemeente stond een beperkt aantal tractoren op het plein toe als decor voor de demonstratie. Op meerdere plekken in de stad werden tractoren tegengehouden om te voorkomen dat er te veel naar de Dam kwamen.

Tijdens het protest hield een aantal boeren een toespraak en er werd een video getoond van de Amerikaanse oud-generaal Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van oud-president Donald Trump, die steun uitsprak aan Nederlandse boeren. "Nederlandse boeren, we staan achter jullie. Jullie problemen zijn onze problemen", zei Flynn onder andere. Hij riep Amerikanen op om op sociale media Nederlandse vlaggen te plaatsen om zo hun steun te tonen.

In november werd Flynn, samen met vijf andere voormalige topadviseurs, gedagvaard door de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt. De commissie wil informatie krijgen over een ‘commandocentrum’ van waaruit ze de verkiezingsuitslag probeerden aan te vechten.

Flynn bekende eerder schuld aan liegen tegen de FBI over contacten met de voormalige Russische ambassadeur. Hij werd destijds aangeklaagd in een onderzoek van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller naar de Russische invloed op de door Trump gewonnen verkiezingen in 2016. Trump verleende Flynn vlak voor zijn vertrek gratie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden