Clicky


Zelenski wil geen wapenstilstand zolang Rusland grondgebied bezet

Zelenski wil geen wapenstilstand zolang Rusland grondgebied bezet
22-07-2022 20:07 | Buitenland | auteur ANP

KIEV - De Oekraïense president Volodimir Zelenski is niet geïnteresseerd in een wapenstilstand zolang Rusland delen van Oekraïne bezet. "Dat verlengt de oorlog alleen maar", zei hij in een interview met The Wall Street Journal. En: "Het conflict met Rusland bevriezen zou Rusland de kans geven om op adem te komen."

Bovendien zou een wapenstilstand onder de huidige omstandigheden - Rusland controleert grote delen van de oostelijke Donbas-regio - niet de wil zijn van het Oekraïense volk, stelde Zelenski in hetzelfde interview. "De maatschappij vindt dat we eerst al het grondgebied moeten heroveren. Daarna kijken we wat we kunnen doen."

Een vergelijkbare attitude toonde Zelenski ten opzichte van vredesgesprekken: "Diplomatieke concessies aan Moskou zouden de markten wellicht tijdelijk ietwat stabiliseren, maar zouden op termijn als een boemerang werken."

Vooralsnog zoekt de president zijn heil in militaire middelen. Dus herhaalde Zelenski zijn verzoeken om meer wapens van het Westen maar weer eens. Zo prees hij de recente leveringen door de VS van Himars-raketsystemen door te zeggen dat die een "daadwerkelijk verschil maken", maar voegde eraan toe dat ze lang niet genoeg zijn voor Oekraïne om het tij te keren. "Een nog dringender behoefte zijn luchtafweersystemen die de inslag van langeafstandsraketten kunnen voorkomen."