Clicky


Nederlanders voeren duurzame aanpassingen meestal zelf uit

Nederlanders voeren duurzame aanpassingen meestal zelf uit
22-07-2022 19:49 | Binnenland | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - Duurzame woningaanpassingen voeren Nederlanders vaak zelf uit. Het gaat hierbij voornamelijk om aanpassingen aan de verlichting. Aanpassingen aan verwarming en isolatie worden daarentegen het vaakst tegen betaling uitgevoerd. Dit blijkt uit de Duurzaam Wonen Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.300 Nederlanders.

52 procent woningaanpassingen zelf uitgevoerd

Ruim de helft van alle duurzame woningaanpassingen voeren bewoners zelf aan hun huis uit (52 procent). Dit is ongeveer gelijk aan 2020. In 28 procent van de gevallen laat men aanpassingen tegen betaling uitvoeren. De verhuurder voert 18 procent van de aanpassingen uit en de Vereniging van Eigenaren initieert slechts 2 procent.

Verlichting past men zelf aan

In 9 op de 10 gevallen brengt de eigenaar of huurder zelf energiezuinige aanpassingen aan als het gaat om de verlichting. Waterbesparende maatregelen voeren bewoners in de meeste gevallen ook zelf uit (57 procent). Aanpassingen aan isolatie en ventilatie werden in 2021 aanzienlijk vaker door bewoners zelf uitgevoerd in vergelijking met een jaar eerder. Respectievelijk van 26 procent naar 34 procent en van 14 procent naar 28 procent. Mogelijk zijn deze stijgingen het gevolg van het toevoegen van tochtstrips als duurzame aanpassing.

Verwarming en isolatie tegen betaling

Aanpassingen aan verwarming (53 procent) en isolatie (41 procent) laat men het vaakst tegen betaling uitvoeren. De verhuurder initieert het vaakst veranderingen aan de ventilatie (46 procent). De verhuurder en VvE zijn samen goed voor een kwart van de aanpassingen aan verwarming (27 procent) en isolatie (24 procent).