Clicky

 
Transport Online - NVWA: ruim honderd melding over dierenwelzijn tijdens warme dagen

NVWA: ruim honderd melding over dierenwelzijn tijdens warme dagen

NVWA: ruim honderd melding over dierenwelzijn tijdens warme dagen
22-07-2022 19:46 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de afgelopen warme dagen extra inspecteurs ingezet om toezicht te houden op de regels voor dierenwelzijn tijdens extreme weersomstandigheden. In totaal zijn er tijdens deze hitteprotocolperiode van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen binnengekomen.

"We zijn blij dat mensen ons weten te vinden. Dierenwelzijn staat bij de NVWA voorop. We merken  dat mensen ons of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben gebeld als ze vermoeden dat dieren aan hittestress lijden en mogelijk in nood zijn. Op die manier kunnen onze inspecteurs waar nodig een situatie ter plekke beoordelen. Als er misstanden worden gesignaleerd, treden we op." laat Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA, weten.

Meldingen

Elke melding wordt door de NVWA in behandeling genomen en vervolgens beoordeeld. Op die manier kan, wanneer er een sterke verdenking is, worden bekeken of een dier daadwerkelijk aan hittestress lijdt. Achteraf is het lastiger om een casus te beoordelen, daarom heeft de NVWA opgeroepen om per direct te bellen als er een vermoeden is van een dier in nood. Dieren hebben bij hoge temperaturen behoefte aan verkoeling. De sector kan er met goede voorbereiding voor zorgen dat de gevolgen van hitte voor dieren beperkt blijven, door bijvoorbeeld schaduwplekken en extra watervoorzieningen te regelen.

Naleving

De NVWA merkt dat de sector zich steeds beter voorbereid op het warme weer en ook beter is geïnformeerd. Na de zomer van 2021 waren er meer dan 200 meldingen binnengekomen. Vergeleken met een aantal jaar geleden is het hitteprotocol tot nu toe over het algemeen goed nageleefd door alle partijen. Zowel particulieren, veehouders en slachterijen lijken beter op de hoogte van de betreffende richtlijnen.

Aanpassingen sector

Slachthuizen hebben vaak hun werktijden aangepast zodat transport op extreem hete dagen na 12 uur 's middags veelal niet meer voorkwam. Ook werden er minder of geen exportcertificeringen aangevraagd. De NVWA heeft de grotere slachthuizen gevraagd om bij heet weer extra te letten op een goede planning. Technische mankementen kunnen snel resulteren in wachtrijen van vrachtwagens bij slachthuizen. Dat moet ten alle tijden voorkomen worden.

Wat doet de NVWA bij warme dagen?

  • extra controles op veehouderijen, in weides, op verzamelcentra en slachthuizen
  • extra controles op dierenwelzijn bij veetransporten als het warmer is dan 27 graden


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions