Clicky


HubWays presenteert vier logistieke concepten voor sierteeltvervoer

HubWays presenteert vier logistieke concepten voor sierteeltvervoer
07-07-2011 15:53 | Bedrijfsnieuws | auteur Marcel van der Voort
HubWays presenteert vier voorstellen voor een duurzame inrichting van het sierteeltvervoer tussen de Nederlandse marktplaatsen. De ontwikkeling van de logistieke concepten sluit aan op de digitale ontwikkelingen in de sector. Individueel zijn ze niet haalbaar en vergen daarom een ketenbrede ondersteuning.

Met de concepten wil HubWays het vervoer tussen zeven marktplaatsen voor sierteeltproducten nog efficiënter laten verlopen. In het project HubWays werken de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), de Verenigde Sierteeltvervoerders (VSV) als onderdeel van Transport en Logistiek Nederland (TLN), bloemenveiling FloraHolland en meer dan zestig kennis- en ketenpartners nauw samen.

De basis van de concepten is een digitaal platform dat nieuwe mogelijkheden biedt om samen te werken in sierteelttransport. Via het platform kunnen individuele ketenpartners op eenvoudige wijze lading, informatie en capaciteit met elkaar uitwisselen. De concepten zijn ontwikkeld op basis van interviews met kwekers, groothandelaren, vervoerders, veiling en importeurs waarin zij hun wensen en behoeften kenbaar hebben gemaakt. Om draagvlak te toetsen binnen de sierteeltsector voor HubWays, vinden klankbordsessies plaats met de ketenpartijen. In september krijgen alle betrokken bedrijven bovendien rechtstreeks inspraak via een digitale enquête. Bij voldoende draagvlak worden de concepten medio 2012 via pilots in de praktijk gebracht.

Bob IJpelaar, manager supply-chain en logistics van planten-exporthandel Waterdrinker en lid van het project: "Dergelijke projecten zijn op bedrijfsniveau al vaker gerealiseerd. Het unieke van HubWays is dat dit project sectorbreed wordt aangepakt."

"HubWays is een project van en vóór de sector en staat of valt met het verkrijgen van draagvlak en samenwerking binnen de sector", aldus Michiel van Veen, projectleider HubWays. Daarnaast is de positionering in de markt onderwerp van gesprek. Projectlid Rob Aarse, secretaris Beleid en Deelmarkten bij TLN: "HubWays is op dit moment een onderzoeksproject. Zodra met de concepten in de praktijk gestart wordt, moet ook duidelijk zijn wie HubWays gaan vormen en leiden. Dat is ook van belang voor het meten van draagvlak."

De vier concepten houden het volgende in:
• Concept A: Digitale marktplaats voor alle ketenpartijen
HubWays faciliteert een digitale marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Elke ketenpartij kan zijn vraag voor intermarktplaatstransport op het platform kenbaar maken. Logistiek dienstverleners kunnen hun voertuigcapaciteit daarop aanbieden.

• Concept B: Platform voor logistiek dienstverleners
HubWays faciliteert een digitaal platform voor logistieke dienstverleners voor uitwisseling van informatie over onder- en overcapaciteit. Het platform zoekt naar een match en verrekent via een vaste prijs.

• Concept C: Logistiek dienstverlener als Lead Logistic Provider (LLP)
Verladers en logistieke dienstverleners adresseren transportopdrachten direct aan HubWays. HubWays garandeert de uitvoering van transport tegen vaste prijs- en serviceafspraken door contracten af te sluiten voor de planning met geselecteerde logistieke dienstverleners. Deze zogenaamde Lead Logistics Providers plannen de verschillende routes in het intermarktplaatstransport efficiënt door zoveel mogelijk de restcapaciteit van sierteeltvervoerders in de markt te benutten.

• Concept D: Hubways als Fourth party logistics (4PL)
In dit concept heeft HubWays de functie van een 4th Party Logistics (4PL) ketencoördinator. HubWays garandeert, plant en coördineert voor aangesloten opdrachtgevers het transport tussen de marktplaatsen via het inschakelen van gecontracteerde logistiek dienstverleners en realiseert voordelen door bundeling van volume via de fysieke hubs. Binnen dit concept kan de opdrachtgeversrol beperkt blijven tot deelnemende vervoerders maar het kunnen ook vrachtbetalende verladers zijn. Dat vormt nog een latere keuze.

Voor een uitgebreide beschrijving van de concepten en diensten is een folder beschikbaar op www.hubways.nl.