Clicky


Nijmegen akkoord met klein boerenprotest bij intocht Vierdaagse

Nijmegen akkoord met klein boerenprotest bij intocht Vierdaagse
20-07-2022 15:44 | Binnenland | auteur ANP

NIJMEGEN - Farmers Defence Force (FDF) komt vrijdag met slechts één trekker, vijftig demonstranten en een koelwagen naar de Nijmeegse Vierdaagse om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het eerste plan om met vijfhonderd tractoren en veel meer betogers naar de finish van het wandelevenement te komen, werd door burgemeester Hubert Bruls via een noodverordening verboden. Met de gemeente is woensdag in de rechtbank van Arnhem een compromis gevonden.

Bruls: "Onze zorg is steeds geweest dat de Vierdaagse ongehinderd, veilig en feestelijk doorgang kan vinden. In dat licht is het goed dat de rechter de noodverordening in stand heeft gehouden. Tegelijkertijd is demonstreren een grondrecht, mits dit veilig en verantwoord kan. Daarom ben ik, onder duidelijke voorwaarden, akkoord met dit kleinschaliger alternatief. Ik verwacht wel van iedereen dat zij zich aan de afspraken houden."

De boeren mogen nu helemaal aan het begin van de Nijmeegse Sint Annastraat, waarover de intocht plaatsheeft, gladiolen en zuivel uitdelen. Ze moeten op die plek langs de weg blijven staan en mogen niet op de straat gaan lopen. Meer dan één trekker blijft in en bij Nijmegen verboden, aldus de gemeente.

Farmers Defence Force stapte naar de rechter om de noodverordening van tafel te krijgen. De angst voor wanordelijkheden die de demonstratie met zich mee zou brengen, was volgens FDF-voorman Mark van de Oever onterecht. "Wij willen vreedzaam demonstreren en hebben niks te maken met de escalaties tijdens eerdere boerenprotesten. Dan kun je elke demonstratie wel vooraf gaan verbieden omdat er misschien beroepsdemonstranten op afkomen die op de vuist willen gaan", betoogde Van den Oever woensdag bij de rechtbank in Arnhem.

Eerder overleg tussen de gemeente en FDF strandde omdat de protestgroep volgens de gemeente niet wilde praten over een demonstratie zonder trekkers. "Minder dan 450 trekkers was niet bespreekbaar, het konden er zelfs wel zevenhonderd worden. Dat is onmogelijk", aldus de jurist van de gemeente. Tijdens de zitting bleek dat er onder druk van de rechter toch onderhandelingsruimte was.