Clicky

 
Transport Online - Consumenten zijn in juli somberder dan ooit

Consumenten zijn in juli somberder dan ooit

Consumenten zijn in juli somberder dan ooit
20-07-2022 09:18 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - Consumenten waren in juli net iets somberder dan in juni, waardoor voor de derde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In juli kwam het vertrouwen uit op -51, tegen -50 in juni. Ook het oordeel over het economisch klimaat en de koopbereidheid daalden naar het laagste niveau ooit.

Met -51 lag het consumentenvertrouwen in juli ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in juli 2022 de laagste stand ooit (-51). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten niet eerder zo pessimistisch over economisch klimaat

Consumenten waren in juli nog iets pessimistischer over de economie dan in juni. De deelindicator economisch klimaat ging van -69 naar -71. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. Consumenten waren negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden, maar een fractie minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag

De koopbereidheid kwam in juli uit op -38, tegen -37 in juni. Ook dit is het laagste niveau ooit. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden iets verslechterde. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in juni. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over.

Steeds meer mensen vinden dat prijzen sterk stijgen

In het ConsumentenConjunctuurOnderzoek worden maandelijks ook vragen gesteld die geen onderdeel zijn van het consumentenvertrouwen, onder meer over de prijzen. In juli 2022 vond 79 procent van de respondenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 2017. Het percentage dat denkt dat de prijzen in het komende jaar sterker gaan stijgen was met 25 procent echter lager dan in de voorgaande maand (31).Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions