Clicky

 
Transport Online - Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als burgemeester van Eindhoven

Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als burgemeester van Eindhoven

Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als burgemeester van Eindhoven
19-07-2022 16:28 | Binnenland | auteur ANP

EINDHOVEN - [update 16:58 uur] De gemeenteraad van Eindhoven heeft dinsdagmiddag oud-minister Jeroen Dijsselbloem voorgedragen als nieuwe burgemeester. De nieuwe eerste burger volgt VVD'er John Jorritsma op, die vorig jaar aankondigde zijn termijn van zes jaar als burgemeester niet te willen verlengen.

De 56-jarige Dijsselbloem is sinds 2019 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en van het Nationaal Groeifonds. Eerder was hij vijf jaar lang minister van Financiën en tevens voorzitter van de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de Eurolanden. Daarvoor zat hij sinds 2000 voor de PvdA in de Tweede Kamer.

De vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester adviseerde de gemeenteraad dinsdag tijdens een besloten vergadering. De gemeenteraad formuleerde eerder al een aantal eisen waaraan de nieuwe kandidaat moet voldoen, mede op basis van wensen vanuit de bevolking. De nieuwe burgemeester moet lef en charisma hebben, een verbinder zijn, beschikken over het nodige doorzettingsvermogen en bovendien had de raad een voorkeur voor een vrouw.

"Integer handelen staat hoog in het vaandel, hij bevordert de aanspreekcultuur en handelt zelf wanneer grenzen worden overschreden", onderstreepte de gemeente de reden waarom voor Dijsselbloem werd gekozen. "Hij bewaakt een sociaal veilige werkomgeving en stimuleert deze."

Naar de functie solliciteerden elf mannen en zeven vrouwen, onder wie vijftien (voormalige) wethouders of burgemeesters.

De voordracht wordt nu voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, die deze vervolgens adviseert aan de Kroon. Uiteindelijk zet de koning zijn handtekening onder de benoeming, het gaat om een Koninklijk Besluit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden