Clicky


ANWB adviseert strandgangers op hittedagen vroeg van huis te gaan

ANWB adviseert strandgangers op hittedagen vroeg van huis te gaan
17-07-2022 23:16 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vanwege de verwachte hitte adviseert de ANWB mensen die maandag en dinsdag naar het strand willen gaan om al vroeg van huis te vertrekken.

Door de tropische temperaturen verwacht de verkeersdienst dat veel Nederlanders verkoeling gaan zoeken aan zee, wat kan leiden tot veel en lange files op de wegen richting de badplaatsen. "In de auto, in de hitte in lange files staan is geen pretje", waarschuwt de ANWB. "Alle hulpdiensten zijn de komende dagen extra alert om gestrande reizigers hulp te bieden, maar ook zij moeten deze extreme hitte ondergaan."

De verkeersdienst geeft reizigers verder als advies om voldoende drinkwater en eten in de auto te hebben en kinderen en huisdieren uit de zon te houden, bijvoorbeeld door het achterzijraam van de auto af te dekken. Daarnaast geldt het advies om een paraplu mee te nemen ter bescherming tegen de brandende zon in het geval van pech.

Hitteprotocol

Maandag worden temperaturen verwacht van rond de 30 graden, in het zuiden zelfs 30 tot 35 graden. Dinsdag stijgt het kwik naar verwachting naar waarden tussen 33 en 37 graden in het midden en zuiden van het land.

Vanwege de hitte stelt Rijkswaterstaat vanaf maandag 10.00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech langs de weg staan, daar zo snel mogelijk worden weggehaald. Ook treedt vanaf maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Op beide dagen is wegens de hoge temperaturen code geel van kracht, mogelijk wordt dat later nog gewijzigd naar oranje.