Clicky


Nederland helpt Britten bij training Oekraïense militairen

Nederland helpt Britten bij training Oekraïense militairen
15-07-2022 15:51 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Nederland gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) helpen bij het op grote schaal trainen van Oekraïense militairen. De Britten zijn daar deze week in eigen land mee gestart. De bedoeling is dat Nederlandse militairen vanaf eind augustus een bijdrage leveren. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag.

Oekraïense militairen krijgen in het VK een militaire basistraining van 4 weken. Het gaat bijvoorbeeld om schieten, militaire basisvaardigheden, maar ook om militaire EHBO. De ambitie van het VK is om samen met verschillende partners in totaal zo’n 10.000 Oekraïense militairen op te leiden in 3 tot 4 maanden tijd. 

Militairen van verschillende eenheden van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers zullen namens Nederland een deel van de trainingen geven. Dat gebeurt naar verwachting vanaf eind augustus. Ook andere landen hebben interesse om bij te dragen. Door deze samenwerking wordt gezorgd dat er voor de langere termijn capaciteit beschikbaar is en de militairen deze trainingen ook lang kunnen volhouden. 

Deze trainingen hebben vooralsnog een gering effect op de gereedheid. De trainingen kunnen ten koste gaan van enkele oefeningen. Maar door verschillende eenheden van zowel de Koninklijke Landmacht als het Korps Mariniers te gebruiken, worden de gevolgen gespreid en beperkt. 

Minister Ollongren: “De oorlog in Oekraïne gaat zijn zesde maand in. De Russische opmars in de Donbas gaat weliswaar langzaam, maar gestaag. Daarbij worden aanvallen op burgerdoelen niet geschuwd, zoals we gisteren zagen bij een Russische raketaanval op burgerdoelen in Vinnytsja, ver van het front. Westerse steun aan Oekraïne blijft cruciaal om Russische agressie te stoppen.”