Clicky


Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 650 kilogram cocaïne in Caribisch gebied

Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 650 kilogram cocaïne in Caribisch gebied
15-07-2022 09:19 | Marine | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HELDER - Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen, momenteel varende voor de Kustwacht Caribisch gebied, heeft in de nacht van 13 op 14 juli een drugstransport onderschept. Ten zuiden van Curacao wist het stationsschip in de West binnen een recordtijd een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen.

Zr. Ms. Groningen en haar nieuwe bemanning waren pas enkele uren operationeel inzetbaar verklaard na een intensief trainingstraject. Op dezelfde dag dat de bemanning de eindoefening succesvol afrondde heeft het schip direct daarop haar eerste operationele resultaat behaald.

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte de go-fast waarop Zr.Ms. Groningen en de Kustwacht helikopter direct werden ingezet door het Maritiem Operatie Centrum (MOC). Met het lanceren van de twee snelle boten van de Groningen, de zogenaamde FRISC’s werd de go-fast tot stoppen gemaand. De opvarenden weigerden echter te stoppen waarna waarschuwingsschoten gelost zijn en uiteindelijk de buitenboordmotoren zijn uitgeschakeld. Naast de vijf opvarenden en de drugs zijn ook vier vuurwapens aan boord aangetroffen. Een Metal Shark van de Kustwacht heeft de opvarenden, de gevonden balen en de wapens van de Groningen overgenomen en naar het Steunpunt op Curaçao gebracht.

De verdachten en de contrabande zijn overgedragen aan het Korps Politie Curaçao die de zaak verder in onderzoek heeft genomen.