Clicky


Mario Draghi stapt op als premier Italië na politieke crisis

Mario Draghi stapt op als premier Italië na politieke crisis
14-07-2022 19:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

ROME - Mario Draghi stapt op als premier van Italië vanwege een politieke crisis. De 74-jarige politicus biedt donderdagavond zijn ontslag aan aan president Sergio Mattarella nadat een coalitiepartij een cruciale stemming had gemeden.

Wat er nu gaat gebeuren is onzeker. De president kan hem vragen een nieuwe stemming te organiseren om alsnog steun van alle coalitiepartners te krijgen. Anders komen er waarschijnlijk in het najaar verkiezingen. Die stonden gepland voor volgend jaar.

Draghi's regering had eerder op de dag een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen, maar coalitiepartij Vijfsterrenbeweging weigerde deel te nemen. Draghi had vooraf gezegd dat hij geen regering wil leiden zonder steun van de Vijfsterrenbeweging, die tot voor kort de grootste partij in het parlement was.

Geen coalitie van nationale eenheid

"De coalitie van nationale eenheid die deze regering steunde bestaat niet langer", zei hij. De voorwaarden en het vertrouwen om door te gaan met de coalitieregering zijn er volgens Draghi niet meer.

De stemming ging onder meer over een miljardenpakket dat de hoge energieprijzen en de inflatie draaglijker moet maken voor de bevolking. De Vijfsterrenbeweging van oud-premier Guiseppe Conte zei het plan onvoldoende te vinden, en voegde daaraan toe dat het de partij niet ging om het vertrouwen in de regering.

Draghi, oud-president van de Europese Centrale Bank, kwam vorig jaar februari aan de macht en was de zesde premier van Italië in tien jaar.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions