Clicky


Pilotenstaking bedreigt voortbestaan luchtvaartmaatschappij SAS

Pilotenstaking bedreigt voortbestaan luchtvaartmaatschappij SAS
14-07-2022 11:58 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

KOPENHAGEN - SAS waarschuwt dat het voortbestaan van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij wordt bedreigd door de aanhoudende staking van de piloten. De staking die al elf dagen duurt heeft tot nu toe geleid tot het annuleren van 2550 vluchten en kost volgens het bedrijf 100 miljoen tot 130 miljoen Deense kroon per dag. Dat is omgerekend ruim 13 miljoen tot 17,5 miljoen euro.

De geplaagde luchtvaartmaatschappij heeft een faillissementsaanvraag ingediend in de Verenigde Staten om zo uitstel van betaling te krijgen. Ondertussen voert SAS gesprekken met potentiële geldschieters om als onderdeel van die aanvraag een noodfinanciering te krijgen van 700 miljoen dollar.

"De staking zet het succes van het juridische proces rond de aanvraag van uitstel van betaling, en uiteindelijk het voortbestaan van het bedrijf op het spel", zei de Nederlandse topman Anko van der Werff in een verklaring. SAS probeert op korte termijn noodfinanciering te krijgen, maar moet daarvoor wel aantonen dat het een jaarlijkse kostenbesparing van 7,5 miljard Deense kroon (zo'n 1 miljard euro) kan realiseren. En dat doel wordt volgens de topman elke dag moeilijker door de staking.

SAS, dat tijdens de coronacrisis duizenden banen schrapte, lanceerde in februari een herstructureringsplan omdat het door de pandemie een enorme financiële klap kreeg. Volgens de piloten wil de luchtvaartmaatschappij onder meer hun lonen met meer dan 30 procent verlagen en hebben ze besloten het werk neer te leggen.