Clicky

 
Transport Online - Hinder voor scheepvaartverkeer sluis Weurt door herstelwerkzaamheden

Hinder voor scheepvaartverkeer sluis Weurt door herstelwerkzaamheden

Hinder voor scheepvaartverkeer sluis Weurt door herstelwerkzaamheden
14-07-2022 10:16 | Stremmingen | auteur Redactie | Esther van der Wal

WEURT - De westkolk van sluis Weurt is tenminste tot eind juli 2022 gesloten voor scheepvaart. Door schade aan essentiële onderdelen van de beweeginrichting is het niet veilig om te schutten. Dit leidt tot langere vaartijden. Rijkswaterstaat werkt hard aan een oplossing.

Begin mei 2022 is bij de sluisdeur aan de kanaalzijde van de westkolk ernstige schade aangetroffen op tandwielen die nodig zijn om de deur op en neer te bewegen.

"Die tandwielen trekken de deur van maar liefst 160.000 kg aan kabels omhoog", legt omgevingsmanager Arjan Thielking uit. "Bij zo’n zware belasting kan een kleine afwijking grote gevolgen hebben. Daarom hebben we de westkolk direct afgesloten."

De oostkolk van sluis Weurt is wel beschikbaar voor de scheepvaart, maar door de lage waterstanden is de diepgang daar beperkt. Het alternatief is omvaren via de sluizen Grave, Lith en Sint Andries. "Wij vinden het heel vervelend dat veel schippers hierdoor tijd verliezen en doen er alles aan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen", geeft Thielking aan.

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat uitgebreid onderzoek gedaan om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Tijdens die onderzoeken is geprobeerd de schade te herstellen met onder meer bijslijpen en opnieuw invetten van de tandwielen.

Thielking: "Dat is specialistisch precisiewerk. Daarbij is het een uitdaging om de juiste mensen en materialen op het juiste moment ter plaatse te krijgen."

Thielking vervolgt: "Helaas is na deze werkzaamheden bij een test opnieuw schade geconstateerd. Deze schade wordt nu hersteld en dan volgt een nieuwe test. Pas als die goed en schadevrij verloopt, kunnen we de westkolk op zijn vroegst eind juli weer in gebruik nemen. Tegelijk werken we voor de zekerheid scenario’s voor de middellange termijn uit, zoals het uitwisselen van onderdelen vanuit de middentoren van de sluis."

Ondertussen zijn ook nieuwe tandwielen besteld omdat deze hoe dan ook vervangen moeten worden. Hiervoor geldt een levertijd van minimaal 8 maanden. Daarnaast staat sluis Weurt op de nominatie voor volledige renovatie in 2028. Thielking: "We kijken naar mogelijkheden om die renovatie eerder uit te voeren. Waarschijnlijk komt hier in het voorjaar van 2023 meer duidelijkheid over."

Sluis Weurt is de verbinding tussen de vaarweg Maas-Waalkanaal en de vaarweg Waal. Het complex bestaat uit twee schutsluizen: de Oostkolk (aangelegd tussen 1923 en 1928) en de Westkolk (1975). Jaarlijks passeren circa 29.000 binnenvaartschepen sluiscomplex Weurt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden