Clicky

 
Transport Online - NRC en De Limburger moeten verhalen over CDA'er Knops rectificeren

NRC en De Limburger moeten verhalen over CDA'er Knops rectificeren

NRC en De Limburger moeten verhalen over CDA'er Knops rectificeren
13-07-2022 15:51 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 16:22 uur] NRC en De Limburger moeten berichtgeving over vermeende bevoordeling van CDA-Kamerlid Raymond Knops rectificeren. De rechtbank in Amsterdam vonniste woensdag dat NRC Media en Mediahuis Limburg onrechtmatig hebben gehandeld door Knops ervan te beschuldigen dat hij 'voor tienduizenden euro's' bevoordeeld zou zijn bij de aankoop van zijn woning in de gemeente Horst aan de Maas.

In elke digitale versie van beide media over deze beschuldiging moeten NRC en De Limburger een link naar de uitspraak plaatsen, voorzien van de tekst: "De rechter heeft geoordeeld dat de in dit artikel gepubliceerde beschuldiging van "bevoordeling van tienduizenden euro’s" onrechtmatig is ten opzichte van Knops."

NRC Media en Mediahuis Limburg moeten bovendien de proceskosten en de nota van de advocaat van Knops betalen.

Twee jaar geleden schreven de kranten dat Knops 'voor tienduizenden euro's' bevoordeeld zou zijn bij de aankoop van een lap grond die hij kocht in de zogenoemde 'ruimte-voor-ruimte-regeling'. Deze regeling voorzag in het slopen van oude varkensstallen in ruil voor woningbouw. Knops zou die grond te goedkoop gekregen hebben. Knops zelf stelt dat hij het normbedrag betaalde.

NRC-journalist Joep Dohmen zegt in een eerste reactie dat Knops op bijna alle punten in het ongelijk is gesteld. "We mochten schrijven dat hij bevoordeeld is", aldus Dohmen. "Alleen het bedrag dat we noemden, tienduizenden euro's, is volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd, en dat moet gerectificeerd worden."

In het vonnis staat: "dat er voor NRC c.s. voldoende rechtvaardiging in de feiten is te vinden voor de conclusie dat eiser is bevoordeeld. Dat geldt echter niet voor de toevoeging dat die bevoordeling ‘tienduizenden euro’s’ bedraagt, zoals in de eerste publicaties wordt vermeld. In welke orde van grootte er voordeel is behaald is niet goed vast te stellen", aldus de rechtbank. "Hetgeen NRC c.s. heeft gepubliceerd - dat eiser groter mocht bouwen dan in de bestaande regels voorzien en dat de regels voor hem zijn aangepast - is dan ook feitelijk juist", aldus het vonnis.

NRC en De Limburger gaan nog overleggen of er hoger beroep wordt aangetekend.

Knops kwam in zijn betoog op 12 mei voor de rechtbank op voor "slachtoffers van de bende van Dohmen", waarmee hij duidde op NRC-journalist Joep Dohmen. "Velen zijn getraumatiseerd, bang en geruïneerd", aldus Knops in zijn pleitnota, die door Dohmen werd getweet. "Telkens hetzelfde patroon. Brutaal, intimiderend, bewijslast omkeren en 'hoor en wederhoor' als afvinklijstje."

Het huidige CDA-Kamerlid sprak in dit verband over laster, kwaadsprekerij en anonieme bronnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden