Clicky

 
Transport Online - RIVM: coronavariant centaurus nu ook in Nederland

RIVM: coronavariant centaurus nu ook in Nederland

RIVM: coronavariant centaurus nu ook in Nederland
13-07-2022 14:22 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - De BA.2.75-variant van het coronavirus, ook wel centaurus genoemd, is nu ook in Nederland vastgesteld. De variant is aangetroffen in een monster uit de regio Noordoost-Gelderland, meldt het RIVM. Dat werd afgenomen op 26 juni.

BA.2.75 is een subvariant van de omikronvariant BA.2 en werd al gevonden in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het RIVM neemt contact op met de GGD om te kijken of brononderzoek mogelijk is.

Veel is er nog niet bekend over BA.2.75. "Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het coronavirus gemakkelijker te kunnen omzeilen", zegt het RIVM.

De eerste coronavaccins zijn gemaakt voor de oude varianten, die nu nauwelijks meer voorkomen, zoals Alpha en Delta. Vaccinfabrikanten zijn de laatste maanden bezig om hun vaccins bij te werken voor de omikronvariant. Die nieuwe middelen worden waarschijnlijk in september goedgekeurd, verwacht toezichthouder EMA. Die roept mensen op om tot die tijd hun tweede boosterprik te halen, als ze daarvoor in aanmerking komen en die extra inenting nog niet hebben gekregen. In Nederland kunnen mensen van 60 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis de herhaalbooster krijgen. Bijna de helft van de mensen die de extra prik mogen krijgen, heeft die gehaald.

Nederland zit nu in een zomergolf van het coronavirus. Die startte begin juni. Volgens het RIVM is de piek van de golf nu in zicht. De stijging van het aantal besmettingen wordt toegeschreven aan drie andere versies van de omikronvariant. Die hebben de wetenschappelijke namen B.2.12.1, BA.4 en BA.5. Ook zij kunnen de afweer tegen het coronavirus beter omzeilen.

Van die drie subvarianten worden mensen niet zieker dan van de eerste omikronvariant. Het is nog niet bekend of dat ook geldt voor centaurus.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden