Clicky

 
Transport Online - Boerengroep blij met nieuwe berekening stikstof, acties gaan door

Boerengroep blij met nieuwe berekening stikstof, acties gaan door

Boerengroep blij met nieuwe berekening stikstof, acties gaan door
11-07-2022 14:38 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is blij dat het ministerie van Financiën de komende weken met een bijgewerkt model komt om te berekenen hoe de stikstofuitstoot het beste verminderd kan worden. Volgens NRC blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie dat boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen.

"Wij zijn er blij mee, maar waarom is dit niet eerder naar buiten gekomen? Waarom moet het eerst uit de hand lopen, het lijkt wel koehandel", reageert Mark van den Oever, voorman van FDF.

Boeren zijn volgens hem niet van plan om nu te stoppen met actievoeren. "De regering zit nu in zijn achteruitversnelling, nu gaat het gas erop bij ons. Er komt geen stop op de acties, we willen eerst concrete toezeggingen", aldus Van den Oever. Hij kondigde zondag aan dat boeren volgende week tijdens de Vierdaagse van Nijmegen actie gaan voeren tegen de stikstofplannen. Het is echter niet de bedoeling de boel te blokkeren.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland zegt in een reactie steeds benadrukt te hebben dat een 50 procent stikstofreductie in 2030 niet realistisch is. "Als uit berekeningen blijkt dat het ook niet nodig is, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk boven water komt en dat het beleid in lijn wordt gebracht met de voorstellen van de sector zelf", aldus LTO. De organisatie zegt verder uit te kijken naar de beantwoording van Kamervragen over de kwestie van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions