Clicky


Douaneopleidingen Nederland ontwikkelt nationale douanekennistest

Douaneopleidingen Nederland ontwikkelt nationale douanekennistest
13-07-2011 13:29 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
De douanekennistest is ontwikkeld voor en door (assistent) declaranten en mensen met praktijkervaring in het doen van douaneaangiftes. Met de online test kan men op ieder gewenst moment de parate douanekennis meten. De resultaten hiervan kunnen ingezet worden voor bijscholing en passen in het huidige AEO-beleid van bedrijven.

Meten is weten
Het meten van praktijkervaring is altijd lastig geweest. Ali Braam, directeur Douaneopleidingen Nederland vertelt: "Ter voorbereiding op de invoering van de nieuwe wetgeving en de extra verplichting die deze met zich meebrengt, ontdekten we dat er behoefte is aan een douanekennismeter. Dit resulteerde in de online Douane Assessment Test."

Na deelname aan deze test weten werknemers van bedrijven welke kennis ze bezitten. Hierdoor is het mogelijk om medewerkers gericht en effectiever de ontbrekende kennis bij te brengen.

Ken je kennis
Het aantonen van douanekennis en compliance zal een belangrijke rol gaan spelen. Behalve dat douanekennis bedrijven kan behoeden voor grote financiële gevolgen in de vorm van boetes, zorgt invoering van nieuwe douanewetgeving tevens voor een grotere behoefte aan douanekennis. Ook kunnen bedrijven douanekennis die reeds in het bedrijf aanwezig is, efficiënter inzetten.
Belangrijk is dan wel om te weten welke kennis men reeds in huis heeft.

Grotere behoefte aan kennis
De nieuwe wetgeving zorgt er ook voor dat de behoefte aan kennis omtrent douanezaken steeds groter wordt. Douanekennis zorgt er niet alleen voor dat er financieel voordeel valt te behalen, maar verkleint ook het risico op fouten. Ook internationaal gezien is er aanleiding voor een kennistest. Naar aanleiding van 9/11 is een nieuwe status ontwikkeld voor 'veilige' bedrijven: Authorised Economic Operator, de AEO-status. Met de nieuwe douanekennistest kan douanekennis worden aangetoond en vastgelegd. Deze test past hiermee in het AEO-beleid van bedrijven.



Douaneopleidingen Nederland
Douaneopleidingen Nederland is een onderneming waar kennis van douanezaken en het organiseren van scholing zijn samengebracht. Al jaren worden importeurs, exporteurs, expediteurs, maar ook softwarebedrijven opgeleid, bijgeschoold en getraind op het gebied van douaneafhandeling. Zowel open opleidingen, cursussen en trainingen, als maatwerk wordt aangeboden. Douaneopleidingen Nederland kenmerkt zich onder andere door: betrouwbaarheid en objectiviteit, betrokkenheid en kennisverrijking. Alle docenten zijn specialisten binnen verschillende vakgebieden.