Clicky

 
Transport Online - Canada geeft gasturbine Nord Stream terug aan Duitsland

Canada geeft gasturbine Nord Stream terug aan Duitsland

Canada geeft gasturbine Nord Stream terug aan Duitsland
10-07-2022 10:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

OTTAWA - Canada gaat een gepareerde turbine voor de Nord Stream-gaspijplijn ondanks bezwaar van Oekraïne teruggeven aan Duitsland. In een verklaring stelt de Canadese regering dat het gaat om een uitzondering op de sancties tegen Rusland. Rusland had eerder toegezegd de levering van gas naar Europa weer te verhogen als de turbine zou worden teruggegeven.

De turbine, die door Siemens in Canada wordt onderhouden, werd voor het ingaan van de sancties naar Montreal vervoerd om daar gerepareerd te worden. Sindsdien wordt het apparaat daar vastgehouden omdat in de tussentijd sancties tegen Rusland van kracht zijn geworden. Oekraïne riep Canada vrijdag nog op om de turbine niet terug te geven, omdat dit een schending van de sancties zou betekenen. Duitsland wilde echter een uitzondering hierop om te voorkomen dat de gaslevering helemaal stilvalt.

Volgens de Canadese minister voor Natuurlijke Bronnen Jonathan Wilkinson is besloten om de gasturbine terug te geven "na intensieve gesprekken met onze Europese vrienden en bondgenoten". Regeringsbronnen meldden eerder deze week aan persbureau Reuters dat de turbine eerst naar Duitsland gaat. Het land levert de gaspijplijn daarna aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Duitsland is nog altijd voor een groot deel van zijn gasbehoefte afhankelijk van Rusland. Het afknijpen van de gastoevoer via Nord Stream werd door Berlijn dan ook als een politieke keuze van het Kremlin gezien. Door de mindere gastoevoer dreigt in Duitsland gas op rantsoen te gaan. Dat zou grote gevolgen hebben voor met name de industrie in het land.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden