Clicky

 
Transport Online - Kabinet wil versneld miljoenen vrijmaken voor uitkopen boeren

Kabinet wil versneld miljoenen vrijmaken voor uitkopen boeren

Kabinet wil versneld miljoenen vrijmaken voor uitkopen boeren
07-07-2022 23:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet werkt aan een plan om versneld honderden miljoenen euro's vrij te maken, zodat provincies boeren kunnen uitkopen en ook in de industrie maatregelen kunnen nemen. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een definitief besluit wordt volgende week verwacht.

Door boeren uit te kopen, komt er stikstofruimte vrij voor boeren en bedrijven die nu illegaal stikstof uitstoten. Veel van deze zogeheten 'PAS-melders' willen legaal hun werk kunnen voortzetten. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor hen voldoende een melding te maken van hun uitstoot, maar nadat de rechter een streep zette door het PAS is daarvoor geen wettelijke basis meer.

Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer al gevraagd om geld uit het stikstoffonds, met een totale grootte van 25 miljard euro, uit te trekken voor het legaliseren van de PAS-melders. Provincies hebben al plannen klaarliggen, maar wachten nog op de financiering.

De onrust over de stikstofplannen van het kabinet liepen de afgelopen weken hoog op. Door het hele land werd gedemonstreerd en meermaals werden politici, bestuurders en hulpdiensten bedreigd of aangevallen. Bij een incident eerder deze week schoot de politie gericht op een 16-jarige bestuurder van een trekker, die naar verluidt op agenten wilde inrijden. De jongen raakte niet gewond.

Het kabinet heeft er baat bij snel duidelijkheid te verschaffen. Een eerdere poging daartoe van minister Henk Staghouwer (Landbouw) mislukte. Zijn plannen om perspectief te bieden aan boeren waren volgens veel partijen niet toereikend genoeg. Voor Prinsjesdag moet de minister zijn huiswerk wel op orde hebben, aldus een ruime Kamermeerderheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden