Clicky


Shell en Daimler doen nieuwe recordpoging zuinig rijden voor trucks

Shell en Daimler doen nieuwe recordpoging zuinig rijden voor trucks
05-07-2011 15:45 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
Shell heeft de brandstoffen en smeermiddelen geleverd voor de 10.000 km lange ‘Record Run 2011’ van Daimler, die tot doel heeft om de brandstofefficiëntie van haar nieuwste truckserie te testen. De Mercedes-Benz Actros Euro V en Actros Euro VI lieten een gunstiger verbruik zien dan de huidige Actros MP3 (die in 2008 al het wereldrecord zuinig verbruik voor veertigtonners had gevestigd). Alle drie de trucks liepen op Shell FuelSave Diesel en Shell Rimula R6 LME ‘heavy duty’-motorolie.

Tijdens een reguliere rit bij normale verkeersomstandigheden van Rotterdam naar Stettin (Polen) en terug haalden de Actros Euro V en Euro VI een brandstofbesparing van respectievelijk 7,6% en 4,5% ten opzichte van de Actros MP3. Dit staat gelijk aan 25,1l/100km voor de nieuwe Actros Euro V en 25,9l/100km voor de nieuwe Actros Euro VI (Actros MPS: 27l/100km). De proef stond onder toezicht van het Duitse keuringsinstituut DEKRA.

"Deze fantastische prestatie laat duidelijk zien hoe goed onze relatie met Daimler is geworden als het gaat om het leveren van brandstofefficiëntie van wereldklasse voor vrachtauto’s", zegt Colin Abraham, Vice President Lubricants and Commercial Fuels Marketing bij Shell.

"Dankzij onze samenwerking met Daimler kunnen wij slimme smeermiddelen maken die op de nieuwste en meest geavanceerde motortechnologie zijn toegesneden. Zo helpen wij om de brandstofefficiëntie die met de volgende generatie trucks kan worden bereikt, te maximaliseren. Daaronder valt ook het Smarter Mobility-initiatief van Shell. Transport is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de CO2-uitstoot wereldwijd. Daarom het is essentieel dat wij met elkaar blijven samenwerken om de realisatie van energiezuinige transportoplossingen voor de lange termijn te garanderen."

Met het Smarter Mobility-initiatief wil Shell het ontwikkelen van slimmere transportgerelateerde producten combineren met het slimmer gebruik daarvan en tegelijk ook een slimmere infrastructuur daarvoor bevorderen. Shell FuelSave brandstoffen met unieke toevoegingen die leiden tot een lager brandstofverbruik zijn bijvoorbeeld beschikbaar in 21 landen.

Voor de komende tien jaar wordt een aanzienlijke toename van het aantal voertuigen op de weg verwacht. De aanpak rondom het toekomstige transport is dan ook bedoeld om de klant de handreikingen voor 'minder gebruik en minder emissies' te geven en om overheid, bedrijfsleven en de consument te stimuleren samen naar oplossingen voor de transportuitdagingen van de toekomst te kijken.

Shell FuelSave Diesel bespaart tot wel 3% brandstof, omdat het de autoprestaties over een lange termijn optimaal houdt. De speciale Shell-formule bevat een krachtig reinigingsmiddel dat het brandstofsysteem van de motor schoon houdt en daardoor helpt om optimale verstuiving, efficiënte verbranding, vermogen en zuinig verbruik in stand te houden. Het product beschermt ook tegen corrosie, gaat vertroebeling tegen en vermindert de natuurlijke neiging van dieselbrandstof tot schuimen.

Shell Rimula R6 LME is een volledig synthetische olie die in samenwerking met Daimler is ontwikkeld. Dankzij een unieke technologie stelt de olie zich zowel chemisch als fysisch in op de wisselende behoeften van zware motoren tijdens gebruik. Hij levert het juiste beschermingsniveau voor de motor en draagt bij aan efficiënte transportoperaties door het brandstofverbruik te verlagen en voor minder uitlaatgassen te zorgen.

"De 'Record Run 2011' met onze nieuwe Actros Euro V en Euro VI trucks hebben een nieuwe basis gelegd op het gebied van efficiëntie in brandstoffen voor het wegtransport", zegt Dr. Moeller, Directeur Vehicle Testing bij Daimler.

“Een beslissende factor in het succes van de recordpoging was de logistiek rondom de benzinetoevoer. Hierdoor bleef het mogelijk om binnen het dagschema te blijven. Shell heeft het niet alleen mogelijk gemaakt om op het start- en eindpunt bij de Portland Retail locatie in Rotterdam snel en efficiënt bij te tanken, maar ook bij het tanken in Peine (Hannover) met een moderne tankwagen. We willen Shell bedanken voor hun professionele bijdrage en grote mate van flexibiliteit gedurende de voorbereiding van, en tijdens, de recordpoging.”