Clicky

 
Transport Online - OM: schietpartij McDonald's Zwolle was dubbele moord

OM: schietpartij McDonald's Zwolle was dubbele moord

OM: schietpartij McDonald's Zwolle was dubbele moord
07-07-2022 11:27 | Misdaad | auteur ANP

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de 32-jarige Veysel Ü. op 30 maart met voorbedachten rade de twee broers broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar heeft doodgeschoten, in een bomvolle McDonald’s in Zwolle-Noord. Het gaat om een dubbele moord, stelt het OM. Dat er sprake zou zijn geweest van doodslag, zoals de verdachte zelf stelt, gelooft justitie niet.

Donderdag vond een eerste inleidende zitting plaats bij de rechtbank in Zwolle. Ü. is niet op de zitting verschenen.

Hij meldde zich enkele uren na de schietpartij bij de politie in Deventer en zit sindsdien vast. Daar bekende hij dat hij de schutter was geweest. Volgens het OM heeft Ü. een allesbehalve gave, volledige bekentenis afgelegd. Hij beriep zich op onderdelen op zijn zwijgrecht en zei zich het eigenlijke moment van het schieten niet meer te kunnen herinneren. "Opvallende gaten in zijn herinnering", zo omschreef de officier het geheugenverlies.

Op de bewuste dag had Ü. een afspraak met de beide broers. Nadat zij een tijdje hadden zitten praten, haalde Ü. koffie en liep terug naar het tafeltje om vervolgens het vuur te openen. Hij verschoot elf kogels. "Uitermate doeltreffend", aldus de officier van justitie, "we kunnen stellen dat ieder schot raak was." De beide slachtoffers overleden ter plaatse.

Volgens de officier was het mede zo druk in de McDonald's omdat er vlakbij net een schoolvoetbaltoernooi was afgelopen. Toen de schoten klonken, stoven bezoekers alle kanten op. "Iedereen duikt onder tafels en stoelen. De verdachte loopt ook naar buiten, stapt in zijn auto en rijdt weg." Toen de politie vlak erna onderzoek deed, bleek pas hoe groot de chaos was in het restaurant. Veel eigendommen lagen bezaaid over de grond. "Kinderrugtasjes maar ook een babypop niet ver van waar de slachtoffers zaten."

De verdachte werd bedreigd door de zoon van slachtoffer Ali, betoogde advocaat Esther Blok, naar aanleiding van een conflict over vermoedelijk crimineel geld. Volgens Blok werd haar cliënt tijdens het gesprek in de McDonald's weer bedreigd en schoot hij "in een plotselinge gemoedsopwelling".

Logisch, zo bestempelt het OM dat verweer. Het verschil tussen (dubbele) doodslag en moord "maakt de wereld uit voor de strafmaat", aldus de officier. Een levenslange gevangenisstraf is bij een bewezen verklaarde dubbele moord vrijwel onontkoombaar.

Naar het motief wordt nog onderzoek gedaan. Op 1 september is een volgende tussentijdse zitting gepland. De verdachte blijft vastzitten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden