Clicky

 
Transport Online - Trekkers en actievoerders op verzoek moeder 16-jarige verdachte weg bij politiebureau Leeuwarden

Trekkers en actievoerders op verzoek moeder 16-jarige verdachte weg bij politiebureau Leeuwarden

Trekkers en actievoerders op verzoek moeder 16-jarige verdachte weg bij politiebureau Leeuwarden
06-07-2022 17:05 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De actievoerders die met zo'n twintig trekkers naar het politiebureau in Leeuwarden gingen waar een 16-jarige jongen vastzit, zijn daar na zo'n twee uur rond 16.30 uur weer vertrokken. Aanleiding zou een verzoek van de ouders van de verdachte zijn, die de situatie "niet zouden willen laten escaleren", zo laat actievoerster en melkveehoudster Nynke Koopmans weten.

Naast het verzoek van de ouders heerst het vermoeden in Leeuwarden dat andere groepen zich bij de actie willen voegen. "We komen hier voor Jouke, niet om onrust te stoken", aldus Koopmans, die zegt dat ook de Mobiele Eenheid en politie te paard klaarstaan. Die zijn overigens niet te zien in Leeuwarden. Aan het verzoek te vertrekken wordt massaal en zonder tegenstribbelen gehoor gegeven. Mogelijk komen de actievoerders woensdagavond of donderdagochtend terug.

De minderjarige uit gemeente Heerenveen wordt, net als een 34-jarige man eveneens uit de gemeente Heerenveen een een 46-jarig man uit de gemeente Opsterland, opgepakt voor poging tot doodslag tijdens een boerenprotestactie dinsdag langs de snelweg A32. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdagmiddag bekend. De verdachten zitten vast in Leeuwarden.

Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had via een videoboodschap op YouTube opgeroepen te demonstreren bij het politiebureau. Volgens de voorman zit de minderjarige onterecht vast. Zo'n twintig trekkers en sympathisanten verzamelden daar woensdagmiddag, politiebusjes en agenten blokkeerden de ingang naar het bureau. De sfeer bleef gemoedelijk. "Hij moet vrij, daarom staan we hier", klonk het onder de aanwezigen in Leeuwarden. "Dat hij wordt verdacht van poging tot doodslag is belachelijk. Hij wordt gezien als de grootste crimineel van Nederland, als een Taghi, dat is belachelijk."

De verdachten zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt bij een oprit naar de A32. Op sociale media gaan beelden rond van het incident, waarop onder meer een kogelgat in een tractor wordt getoond. Op een filmpje is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

De oproep tot protest van FDF volgt na een tijd van relatieve stilte op onder meer sociale media. De actiegroep zei niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie of coördinatie van de boerenprotesten de afgelopen tijd. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland liet eerder weten van de oproep van FDF op de hoogte te zijn. "In dit soort situaties bereiden we ons altijd voor. We zullen zien hoe de situatie zich zal ontwikkelen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,211
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden