Clicky


Ingewikkelde regels rij- en rusttijden lastig voor transportondernemers en chauffeurs

Ingewikkelde regels rij- en rusttijden lastig voor transportondernemers en chauffeurs
17-06-2011 12:02 | Software | auteur de redactie
ZOETERMEER - Transportondernemers en chauffeurs hebben in de praktijk vaak moeite met de juiste toepassing van de rij- en rusttijdenregeling. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) is de bestaande regeling erg complex wat leidt tot veel vragen en onjuiste toepassing. Dit kan grote gevolgen hebben. Kleine overtredingen van de rij- en rusttijdenregeling kunnen in bepaalde Europese lidstaten leiden tot onredelijke en vaak torenhoge boetes.

Om transportondernemers en chauffeurs hulp te bieden in het goed toepassen van de bestaande regelgeving, biedt TLN vanaf vandaag haar leden speciale rij- en rusttijdensoftware aan. Met behulp van deze software kan juiste toepassing van de regels worden nagegaan en onnodige overtredingen worden vermeden.

Meer werkbare regels
In heel Europa vinden dagelijks controles plaats op de rij- en rusttijden. Overschrijding van de rij- en rusttijden wordt in bepaalde Europese landen regelmatig belast met onredelijke en vaak torenhoge boetes. TLN stelt de gedachte achter de bestaande Europese regels niet ter discussie, maar dringt aan op een meer werkbare toepassing van de regels. Handhaving moet plaatsvinden op basis van de geest van de wet en niet naar de letter van de wet. Hiervoor is het noodzakelijk dat handhavingsinstanties hun beleid beter op elkaar afstemmen. TLN is daarom voortdurend met alle partijen in overleg om harmonisatie mogelijk te maken.

Software
Voordat alle lidstaten onderling overeenstemming hebben bereikt, zijn we een tijd verder. TLN wil ondernemers daarom helpen om binnen de bestaande regels de kans op onnodige boetes zo veel mogelijk te verkleinen. Vanaf vandaag kunnen TLN leden tegen korting gebruik maken van een softwarepakket, dat ondernemers en chauffeurs helpt in het juist toepassen van de rij- en rusttijden regelgeving. De software, die wordt geleverd door Casu, geeft een bedrijf inzicht in waar, door wie, wanneer en hoe vaak toepassing van de rij- en rusttijden mis is gegaan. De overzichten uit deze software kunnen vervolgens worden gebruikt om samen met de chauffeur te kijken op welke manier toekomstige overtredingen kunnen worden voorkomen.

Aangezien de oorzaak van een groot aantal boetes ligt in onjuiste toepassing van de regels, verwacht TLN dat met hulp van deze software een groot aantal overtredingen kan worden voorkomen.