Clicky

 
Transport Online - Duizendste AVG OK-vignet uitgereikt in transportsector door Stichting AVG

Duizendste AVG OK-vignet uitgereikt in transportsector door Stichting AVG

Duizendste AVG OK-vignet uitgereikt in transportsector door Stichting AVG
04-07-2022 14:57 | Transport | auteur Redactie

GORINCHEM - Stichting AVG heeft het duizendste AVG OK-vignet uitgereikt. Voorzitter Maarten Roelfs van de Stichting overhandigde het vignet vorige week persoonlijk in Helenaveen aan Jan Arts Transporten. Het vignet werd begin mei in het leven geroepen. Dragers van het vignet vinden het belangrijk een signaal af te geven aan consumenten, bedrijven, medewerkers, klanten en leden van verenigingen dat er goed wordt omgegaan met hun persoonlijke gegevens.

Eigenaresse Anne van Horen-Arts en administratief medewerker Helmy Janssen van Jan Arts Transporten ontvingen het vignet. “Wij zijn een vervoerder waar service en kwaliteit voorop staat, maar vooral de goede relatie met de klant,” aldus Van Horen-Arts. “Privacy en veiligheid spelen een belangrijke rol, dus toen we over dit vignet hoorden, hebben we dit direct in orde gemaakt.”

Stichting AVG is houder van het vignet en doet checks ter controle om te kijken of de aanvrager aan de AVG-eisen voldoet. Na een ok krijgen ze een vignet van avgprogramma.nl. De gebruikers van het programma komen als eerste in aanmerking voor het vignet. “Dat er behoefte is aan een vignet, bleek wel na de lancering,” aldus voorzitter Maarten Roelfs van Stichting AVG. “In korte tijd blijkt er enorm veel belangstelling te bestaan voor een onafhankelijke toetsing van de AVG. Inmiddels loopt de teller rap op en hopen we binnenkort 3.000 vignetten uit te hebben gegeven.”

Explosieve stijging datalekken, burgers komen in actie

In 2021 werden er bijna 25.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op werkdagen is er dat dus één per elke 4 minuten. Ook ontving AP bijna 19 duizend klachten over organisaties die hun privacy schenden, waarvan 774 internationale klachten. 300 burgers namen in 2021 zelf een jurist in de arm om een rechtszaak te beginnen en dat aantal loopt op. Een paar grote groepen burgers verenigde zich in groepsvorderingen met een geldeis vanwege inbreuk op privacy, bijvoorbeeld tegen de GGD. Een schikkingsvoorstel van 625.000 euro aan de groep werd onlangs afgewezen.

Stichting AVG werkt samen met 180 branche- en beroepsverenigingen die tegemoet kunnen komen aan de wens voor duidelijkheid en transparantie. Een pilot met reisbrancheorganisatie ANVR was succesvol. “We zien een sterke toename van gevallen van privacy inbreuken en datalekken,” aldus Roelfs. “Omdat er geen algemeen keurmerk is voor privacy vanuit waakhond AP is Stichting AVG hier op ingesprongen en hebben ze met AVG OK Vignet een tussenvorm gecreëerd.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden