Clicky


Zuiveringsslib nu geurloos op transport

Zuiveringsslib nu geurloos op transport
10-06-2011 09:46 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
Hoogheemraad Pleun van der Ende van het Hoogheemraadschap van Delfland gaf donderdag, op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder, de officiële aftrap voor geurloos slibverladen. Samen met initiatiefnemers HVC en Delfluent Services en alle aanwezigen nam hij definitief afscheid van de geuroverlast die ontstaat bij het laden en het vervoeren van zuiveringsslib. Geurloos slibverladen is nu realiteit.

Na het zuiveren van afvalwater blijft er zuiveringslib over. Vrachtwagens brengen het slib van de zuivering naar de slibverwerker. Dit kon in het verleden geuroverlast veroorzaken. Met een uniek geheel gesloten systeem van HVC is dit verleden tijd. Zowel het laden als het transporteren vindt luchtdicht plaats waardoor er geen geur meer vrijkomt. HVC heeft hiervoor een speciale vrachtwagen ontwikkeld.

Delfluent Services wil geurhinder voor de omgeving zo veel als mogelijk voorkomen en heeft de afvalwaterzuiveringsinstallatie op de Harnaschpolder aangepast aan de nieuwe vrachtwagens. Hoogheemraad Pleun van der Ende: "Het geurloos slibverladen is een waardevolle ontwikkeling die ook voor andere waterschappen goed toepasbaar is. Ons zuiveringsslib ruik je in ieder geval niet meer."

Milieubewust
Naast de mogelijkheden om geuroverlast tijdens het transport te minimaliseren is er in dit project ook een manier ontwikkeld om de wagens optimaal en automatisch (onbemand) te laden. Slib is erg kleverig waardoor er veel slib achterblijft in de wagen na het lossen. De nieuwe container is gemaakt van een lichte kunststof zonder hoeken. Deze slibwagen is goed leeg na het lossen, zodat er meer slib per vracht vervoerd kan worden. Hierdoor kan er een daling van het aantal slibtransporten per jaar van vijf procent gerealiseerd worden. Met het nieuwe systeem hebben de partners in dit project een mogelijkheid ontwikkeld om 24 uur per dag, 7 dagen per week slibtransport uit te voeren. Op termijn levert het een positieve bijdrage aan het fileproblemen, minder transporten en minder CO2-uitstoot op.

Betrokken partijen
HVC is een duurzaam energie- en afvalnutsbedrijf en verzorgt onder andere het transport en verwerking van zuiveringsslib. Delfluent Services BV is in de Publiek Private Samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder. Delfland is als waterschap verantwoordelijk dat al het afvalwater op een goede manier wordt gezuiverd.