Clicky


Drie doden bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

Drie doden bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen
03-07-2022 21:10 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

KOPENHAGEN - [update 03:35 uur] Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zondag drie doden gevallen, meldt de politiechef van de stad. Eerder schreef burgemeester Sophie Haestorp Andersen al op Facebook: "We weten nog niet zeker hoeveel gewonden of doden er zijn, maar het is zeer ernstig." Ook zijn er meerdere mensen gewond geraakt. Drie van hen verkeren volgens de politiechef in levensgevaar.

Een van de dodelijke slachtoffers was een man van in de veertig, de twee anderen waren "jonge mensen".

De politie meldt dat een 22-jarige Deense man is gearresteerd. Hij is aangeklaagd voor doodslag en handelde vermoedelijk alleen. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van een vuurwapen en munitie. Over zijn motief is nog niets bekend. De politie sluit een terreurdaad vooralsnog niet uit. De verdachte zal maandag, in aanwezigheid van een rechter, worden ondervraagd. Hij is een bekende van de politie, maar "slechts zijdelings", niet iemand naar wie intensief onderzoek werd gedaan.

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, sprak zondagavond van een "wrede aanval". Ze riep de inwoners van haar land op elkaar te steunen "tijdens deze moeilijke tijd".

Het belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen, Rigshospitalet, meldt een "kleine groep patiënten" te hebben ontvangen in verband met het incident. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingeschakeld, onder wie chirurgen en verpleegkundigen.

De schietpartij was in het winkelcentrum Field's, dat ligt tussen het centrum en de luchthaven. Veel bezoekers renden na het horen van schoten in paniek naar buiten, is op videobeelden te zien.

Getuigen beschreven tegen Deense media hoe de verdachte had geprobeerd mensen te misleiden door te zeggen dat zijn wapen nep was, wellicht in de hoop dat ze dan niet zouden weglopen. De schutter zou met een geheven geweer door het winkelcentrum hebben gelopen, zonder te rennen, aldus diverse getuigen.