Clicky

 
Transport Online - Politie: praten met demonstranten en hopen op ordelijk verloop

Politie: praten met demonstranten en hopen op ordelijk verloop

Politie: praten met demonstranten en hopen op ordelijk verloop
03-07-2022 19:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Ook de politie bereidt zich voor op de mogelijke protestacties maandag. Omdat nog onduidelijk is hoe die eruit zien, houdt de politie rekening met verschillende scenario's, zegt politiechef Willem Woelders. Hij hoopt op ieders gezond verstand.

Woelders, nationaal commandant bij de politie, noemt demonstreren een grondrecht. "Maar dat moet wel op een 'normale manier' gebeuren, dus volgens de wettelijke regels." De afgelopen dagen liepen de protesten hier en daar ernstig uit de hand. "Hopelijk krijgt dit maandag geen vervolg. We proberen in gesprek met demonstranten te komen en te blijven. We proberen nog steeds het signaal te geven dat harde acties geen enkele zin hebben, zeker niet voor het perspectief van de boeren."

De politie brengt maandag weer alle mogelijke informatie bij elkaar en beslist op basis van het beeld dat daaruit ontstaat waar agenten worden ingezet en welk materieel. Dat wordt samen met de burgemeesters bepaald. "Ik hoop dat we met de demonstranten in gesprek kunnen blijven en dat alles ordelijk zal verlopen." Er zijn wel een paar locaties al genoemd als mogelijk doelwit van acties, zegt Woelders. "Zoals Schiphol en de haven. Dus in die omgeving zijn we sowieso. Voor de rest is het afwachten; we zijn met alle eenheden in het land voorbereid en proberen zo snel mogelijk ergens te zijn waar het nodig is."

Omdat niet iedereen overal tegelijk kan zijn, moeten er keuzes worden gemaakt. Zoals het beschermen van vitale infrastructuur en objecten als luchthavens, havens en energiecentrales. Logistieke ketens, zoals distributiecentra van supermarkten, en de hoofdwegen hebben ook prioriteit voor de politie. Als ergens de veiligheid van mensen in het nauw komt, dan kunnen die prioriteiten weer veranderen, schetst Woelders. Het leger kan eventueel helpen bij de inbeslagname van landbouwvoertuigen als die voor gevaarlijke situaties zorgen.

Waar mogelijk treedt de politie op, werd al meermalen benadrukt. Strafbare feiten worden opgespoord, verdachten aangehouden, schade aan politiemateriaal verhaald. Woelders spreekt van weer een forse belasting voor politiemensen. "En dat doet ook wat met de gezinnen van de collega’s. Ze moeten hun partner, vader of moeder missen en zien ook die heftige beelden op tv en social media. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand blijft behouden en demonstraties op een normale manier uitvoeren", aldus de politiechef.

Woelders adviseert als het even kan maandag thuis te blijven: "Mocht u morgen zelf de weg op gaan, houd de berichtgeving van Rijkswaterstaat en ANWB in de gaten en ga voorbereid op reis."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Rijverboden