Clicky

 
Transport Online - Kamer voelt weinig voor sluiting van Johan Willem Friso-kazerne in Assen

Kamer voelt weinig voor sluiting van Johan Willem Friso-kazerne in Assen

Kamer voelt weinig voor sluiting van Johan Willem Friso-kazerne in Assen
30-06-2022 19:22 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - In de Tweede Kamer bestaat veel twijfel over de sluiting van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Zowel in de coalitie als in de oppositie klinkt verzet tegen de mogelijke sluiting, bleek donderdag tijdens een debat over de vastgoedplannen van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie).

De ChristenUnie laat al langer weten weinig voor sluiting te voelen. Ook het CDA ziet de kazerne liever openblijven. Er is "veel draagvlak" voor de kazerne in Assen, benadrukte Agnes Mulder (CDA). In de oppositie klinkt eveneens verzet van onder meer PVV, PvdA en JA21.

"Verplaats geen oude bomen", zei Derk Jan Eppink (JA21), die erop wees dat de kazerne al sinds 1892 in Assen staat. Ook maken de partijen zich veel zorgen over het verlies van werkgelegenheid. Het gaat om zo'n duizend arbeidsplaatsen. Drenthe is een "kwetsbare provincie" op dat vlak, aldus CDA'er Mulder.

Geen taboes

De VVD zegt dat er wat haar betreft "geen taboes" zijn. Maar er moet wel iets tegenover staan als de kazerne uit Assen verdwijnt, zei Peter Valstar (VVD). Het voornemen is om de eenheden uit Assen onder te brengen op de uit te breiden kazerne in Havelte.

De staatssecretaris benadrukt dat het om een voornemen gaat. "Er zijn geen besluiten genomen." Hij gaat kijken of andere activiteiten van Defensie naar Assen kunnen gaan om de verhuizing te compenseren. Hij gaat hierover verder in gesprek met de gemeente en de provincie. Nog dit jaar wil Van der Maat duidelijkheid geven.

Vastgoed

Het vastgoed van Defensie is verouderd, inefficiënt en versnipperd. Het gaat om bijna 10.000 gebouwen op 350 locaties met veel achterstallig onderhoud. Van der Maat wil locaties concentreren en verduurzamen. Er wordt over nagedacht om 30 tot 40 procent van het vastgoed af te stoten.

In de Kamer is wel steun voor de brede contouren van de plannen van de staatssecretaris. Medio oktober wil Van der Maat met zijn strategisch vastgoedplan komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,211
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden