Clicky

 Na een ernstig ongeval heeft u altijd iets te verbergen

Na een ernstig ongeval heeft u altijd iets te verbergen

"Ik heb niets te verbergen, dus ik hoef geen advocaat." Het was niet voor het eerst dat ik het teruglas in het strafdossier van een beroepschauffeur. En het was ook niet voor het eerst dat die inschatting een foute bleek. De man verklaarde namelijk vervolgens omstandig aan de politie dat hij was afgeleid en had gebumperkleefd, waarna hij bij een ernstig ongeval betrokken raakte.

Die verklaring was voor de rechter voldoende om hem tot een hoge werkstraf en rijontzegging te veroordelen. Hij verloor zijn baan, had daardoor een strafblad en was door het ongeval ook nog eens getraumatiseerd. Dat had hij niet zien aankomen, maar had ik hem wel kunnen uitleggen als ik niet pas bij het hoger beroep bij de zaak was betrokken.

Het is mijn stellige overtuiging dat iedere chauffeur die bij een ongeluk betrokken raakt veel te verliezen heeft. Ook als het ongeval buiten zijn schuld is gebeurd. Het is me dan ook een raadsel waarom veel chauffeurs ervoor kiezen zonder bijstand van een advocaat een verklaring af te leggen.

Omdat weleens wordt gezegd dat je dan sneller wordt vrijgelaten? Onzin. Mijn ervaring is dat verdachte beroepschauffeurs over het algemeen dezelfde dag nog naar huis mogen.

Omdat het uren duurt totdat een advocaat ter plaatse is? Een verdachte moet vaak op het politiebureau wachten tot de politie de vragen voor het verhoor gereed heeft. In die tijd kan zijn werkgever een advocaat inschakelen en kan deze naar het politiebureau gaan.

Omdat u tegenover de politie open kaart wilt spelen? Hoewel verdachten mogen liegen, is de politie er ook voor hen. Een advocaat zal een chauffeur niet leren liegen, maar wel eerlijk adviseren over de gevolgen van zijn verklaring. Een advocaat ziet erop toe dat de verklaring op papier komt zoals die is bedoeld en voorkomt dat te veel druk wordt uitgeoefend of dat een verdachte wordt verhoord als hij daar eigenlijk emotioneel niet toe in staat is.

Omdat een advocaat te duur is? De werkgever van een beroepschauffeur is verzekerd. Een beetje goede transportverzekeraar dekt in de meeste gevallen rechtsbijstand vanaf het moment dat een chauffeur bij een ongeval is betrokken. Zo niet, dan wordt het tijd voor een andere verzekeraar.

De verklaring van een verdachte chauffeur is een heel belangrijk bewijsstuk in een strafzaak. Het kan ertoe leiden dat hij schuldig wordt verklaard aan het veroorzaken van het ongeval en hij rijbewijs en inkomen kwijtraakt. Sterker nog, zo’n verklaring kan leiden tot lange gevangenisstraffen, ontslag en inbeslagname van vrachtwagen en werktelefoon. Sommige verdachte chauffeurs veranderen zo erg door betrokkenheid bij een ongeval dat hun partner of vrienden hen verlaten. Een verdachte heeft genoeg te verbergen en alles te verliezen. Ga dus nooit zonder advocaat een politieverhoor in.

Rick van Leusden is advocaat verkeersstrafrecht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats