Clicky


 


Economisch beeld wat positiever in juni

Economisch beeld wat positiever in juni
30-06-2022 11:34 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in juni positiever dan in mei, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van juni presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Stemming consumenten naar dieptepunt, ook producenten minder positief

Het vertrouwen van consumenten daalde in juni 2022 naar het laagste niveau ooit. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in juni minder positief dan in mei, maar lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens en export groeien, investeringen krimpen

In april 2022 hebben consumenten 14,8 procent meer besteed dan in april 2021. Ze gaven vooral meer uit aan diensten en duurzame goederen. De groei is groter dan in maart 2022. Vorig jaar golden er in april nog coronamaatregelen.

Het volume van de goederenexport was in april 2,8 procent groter dan in april 2021. Een maand eerder kromp de export nog met 1,5 procent. Er werden in april vooral meer metaal- en chemische producten uitgevoerd.

In april 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat minder is geïnvesteerd in infrastructuur. In gebouwen is echter meer geïnvesteerd.

Productie industrie groeit met bijna 14 procent in april

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 13,7 procent hoger dan in april 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,6 procent. De productie ligt op een historisch hoog niveau.

Meer faillissementen in mei

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Prijsstijging koopwoningen 18,8 procent duurder in mei

Bestaande koopwoningen waren in mei 18,8 procent duurder dan een jaar eerder. In april kwam de prijsstijging uit op 19,7 procent.

Meer gewerkte uren en vacatures, meer werklozen

Werknemers en zelfstandigen werkten in het eerste kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,9 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind maart stonden er 451 duizend vacatures open, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor, en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen.

Het aantal werklozen kwam in mei 2022 uit op 323 duizend. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage valt daarmee iets hoger uit dan in april 2022, toen dit 3,2 was. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen wel nog met 4 duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2021 met 5,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de omzet met 19,2 procent.

Bbp groeit in eerste kwartaal 2022 met 0,4 procent

Volgens de tweede berekening van het CBS groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2022 met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Vooral de consumptie door huishoudens droeg positief bij.

De groei in het eerste kwartaal 2022 ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 kwam uit op 6,7 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de overheidsconsumptie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions