Clicky


Noodverordening in Apeldoorn tegen actie bij politiebureau

Noodverordening in Apeldoorn tegen actie bij politiebureau
29-06-2022 22:54 | Binnenland | auteur ANP

APELDOORN - Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft voor woensdagavond een noodverordening uitgevaardigd. Hij deed dat omdat de gemeente op sociale media oproepen ziet om "met zoveel mogelijk boeren naar het politiebureau van Apeldoorn te komen met als doel de boeren die vastzitten op het bureau te bevrijden".

De demonstrerende boeren zijn woensdagavond met tractoren en andere voertuigen gearriveerd op Kanaal Zuid, aan de rand van de Gelderse gemeente. Op de plaats waar de snelweg A1 deze weg kruist via een viaduct heeft de politie de stoet tegengehouden. De actievoerders zijn gesommeerd te vertrekken. Bij de politievoertuigen op de weg staat een shovel, die eerder in de buurt van het politiebureau aan de Europaweg stond.

De actievoerders mogen Apeldoorn niet binnenrijden, heeft de politie duidelijk gemaakt. In de gemeente staat heel veel politiematerieel om demonstranten op tractoren tegen te houden. Ook rijden er heel veel ME-busjes rond en zijn er op allerlei plaatsen afzettingen. De boeren beraden zich, maar zijn nog niet omgedraaid.

Openbare orde en veiligheid

De Apeldoornse noodverordening geldt voor een groot deel van de Gelderse gemeente. Met de verordening kan de politie optreden tegen relschoppers, samenscholingen verbieden, wegen afsluiten en plekken ontruimen, zegt de gemeente. Mensen die na een verzoek daartoe van de politie niet vertrekken, kunnen opgepakt worden.

Heerts stelt dat in Apeldoorn veel mogelijk is. "Demonstreren is een grondrecht, maar blokkeren van de openbare weg en verstoringen van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan."

Aangerichte schade

Harderwijk vaardigde woensdag ook al een noodverordening uit voor het gebied rond het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Aanleiding daarvoor waren de boeren die dinsdagavond bij haar huis door een politieafzetting heen braken.

Dinsdag deed Apeldoorn aangifte tegen demonstrerende boeren die maandag brandstichtten op het Marktplein voor het gemeentehuis en daar ook mest uitreden. Volgens de gemeente is er ook schade aangericht. Apeldoorn is tevens een civiele procedure begonnen om een vergoeding te krijgen voor de aangerichte schade en de kosten van het schoonmaakwerk.

Foto's

  • Vydraulics
    Vydraulics
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions