Clicky


Volvo FE Hybrid in crashtest

Volvo FE Hybrid in crashtest [+foto/video]
25-05-2011 09:17 | Volvo | auteur de redactie
Voordat Volvo Trucks een nieuw model introduceert, ondergaat het voertuig altijd uitgebreide botsproeven in het crashtest programma. De Volvo FE Hybrid is geen uitzondering. Met een accupakket van 578 kg staan de crashtest ingenieurs van Volvo voor een uitdaging.

"Het is uiterst belangrijk om botsproeven uit te voeren met nieuwe trucks met alternatieve aandrijvingen. Het accupakket is aan de zijkant van de hybride truck gemonteerd en we moeten er absoluut zeker van zijn dat deze technologie veilig is", verklaart Carl Johan Almqvist, Traffic en Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Botsing tussen personenauto en accupakket
De Volvo FE Hybrid combineert een dieselmotor met een elektromotor, waardoor brandstofbesparingen van 30 procent kunnen worden behaald. Voor de test met de hybride, die voornamelijk wordt ingezet voor zogenaamd stop-and-go verkeer in de distributie en huisvuilinzameling, werd een botsing nagebootst waarbij een personenauto inrijdt op het accupakket met een snelheid van 46 kilometer per uur.



"Dit is een veelvoorkomend type ongeval in stedelijke gebieden, waar deze truck voornamelijk zal worden ingezet. Het scenario dat je hierbij moet voorstellen, is een auto die door rood licht rijdt en zich in de zijkant van een truck boort", vertelt Carl Johan Almqvist.

Het accupakket weegt 578 kg en de batterij zelf 232 kg. Het elektrische systeem werkt op 600 Volt. Niet eerder voerde Volvo een crashtest uit met een hybride truck. De proef werd daarom bijgewoond door verschillende experts met kennis van de motor, transmissie en het elektrische systeem.

"We hebben afgesproken om de test uit te voeren gedurende de 45 seconden dat de accu wordt opgeladen. Dat is het moment waarop de meeste elektriciteit zich door het systeem begeeft en we de meeste resultaten uit de test kunnen halen", legt Ulf Torgilsman, verantwoordelijk voor botsproeven bij Volvo Trucks, uit.

Positieve resultaten
Nadat het 1600 kg wegende blok (gewicht van een gemiddelde personenauto) het accupakket heeft geraakt, kan worden geconcludeerd dat de installatie aan alle verwachtingen voldoet. Het ingebouwde veiligheidssysteem heeft alle activiteit in het accupakket stop gezet.



"Deze test verliep perfect en alles werkte precies zoals gepland. We hebben gezien dat het accupakket heel stabiel is. Er kwam geen thermische energie vrij, er ontstond geen brand, geen vloeistof lekte uit het systeem, het elektrische systeem bleef intact en kwam tot stilstand precies zoals gepland", vertelt Ulf Torgilsman na de proef.

"De test laat twee belangrijke zaken zien: het accupakket is bestand tegen een botsing zonder in brand te vliegen en de bestuurder van de personenauto raakt niet gewond door het accupakket. Deze botsproef toont aan dat de accu vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid goedgekeurd is. We kunnen het product nu op de markt introduceren in de wetenschap dat het veilig is, net als alle andere Volvo-producten moeten zijn", concludeert Carl Johan Almqvist.