Clicky


Rutte waarschuwt relschoppers boerenprotest voor optreden politie

Rutte waarschuwt relschoppers boerenprotest voor optreden politie
29-06-2022 09:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MADRID - De politie zal optreden tegen boeren die zich misdragen zoals dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne Van der Wal, zegt premier Mark Rutte. Deze groep "die het verpest voor de rest", heeft volgens hem het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn "zeer gemotiveerd om dit tegen te houden".

Rutte heeft vanaf de NAVO-top in Madrid met afschuw naar de "vreselijke beelden" gekeken. "Deze kleine groep gaat echt alle grenzen te buiten." Hij roept op om "beschaafd te demonstreren". De actie is "slecht voor de zaak waar zij voor staan".

Van der Wal en alle andere betrokkenen zijn "natuurlijk ontzettend geschrokken", zegt Rutte. Al wil hij daarover weinig kwijt "omdat zij niet wil dat het over haar gaat". De premier staat in contact met de hoofdrolspelers, op wie de gebeurtenissen volgens hem enorme indruk hebben gemaakt.

Weerzin

"Met deze boeren ga ik natuurlijk even niet in gesprek", zegt Rutte. Maar met de volgens hem overgrote meerderheid die fatsoenlijk wil protesteren gaat het overleg verder. Rutte werd opgeroepen om wegens de ongeregeldheden terug te keren naar Nederland, maar hij kan naar eigen zeggen niet weg van de NAVO-top.

Ook minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag spreekt haar weerzin uit. "Wat een angstaanjagende agressie gisteravond. Richting collega Van der Wal en haar gezin. Richting de politie en hulpverleners. Richting onze samenleving. Dit rellen om je zin door te duwen heeft op geen enkele manier meer met demonstreren te maken. Dit moet stoppen."