Clicky


Opening eerste onbemande CO2 vulstation voor koelmachines van vrachtwagens

Opening eerste onbemande CO2 vulstation voor koelmachines van vrachtwagens
20-05-2011 15:02 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
APELDOORN - Op donderdag 16 juni wordt in Apeldoorn op het duurzaam ontwikkelde bedrijventerrein Ecofactorij het eerste CO2 vulstation geopend voor koelmachines van vrachtwagens. Daarmee zet Apeldoorn een vooruitstrevende, milieubewuste stap op het gebied van logistiek. Zoals bekend is Apeldoorn een van de logistieke draaischijven van Nederland. Met hulp van de Gemeente Apeldoorn en van de Provincie Gelderland is het CryoTech milieu initiatief van Thermo King in de stroomversnelling gekomen die het verdient.

CO2 koeling is hot. Het is uitermate milieuvriendelijk, het is stil, het ontziet het milieu, sterker nog, het hergebruikt CO2. Hoewel CO2 een natuurproduct is, wordt een te veel van CO2 gezien als een oorzaak van de opwarming van de aarde. De grootste fabrikant van koelmachines ter wereld, Thermo King, heeft een bijzonder effectieve oplossing gevonden voor het hergebruik van CO2. Vrachtwagens die rijden met moderne Thermo King apparatuur die CO2 als koudemiddel gebruiken, hebben echter om de zoveel tijd nieuwe, verse CO2 nodig. Daartoe ontwikkelt Thermo King in Nederland een netwerk van onbemande CO2 vulpunten.

De CO2 komt nimmer in contact met de koel en vers te houden lading. Wel staat die lading doorlopend bloot aan de juiste hoeveelheid frisse lucht. Verse zuurstof is van groot belang voor de kwaliteit van de te vervoeren verswaren.

Bijkomende voordelen van deze revolutionaire, nieuwe methode van laadruimtekoeling zijn een beduidend groter vermogen van de koelmachine dan de nu gangbare dieselmachines, de stilte, en het feit dat er nu helemaal geen sprake is van diesel uitlaatgas, hierdoor is de unit CO2 neutraal. De meerprijs voor de vervoerder ten opzichte van een dieselmachine is gering. Hierbij dient de vervoerder ook nog eens lagere onderhoudskosten in te calculeren, waardoor de totale exploitatie gunstiger zal uitvallen



Thermo King biedt deze machines aan in alle gangbare vormen in het wegvervoer. Het werken met CO2 koeling is volstrekt ongevaarlijk, dit geldt ook voor de tankbeurten.

De openingshandeling van het eerste CO2 vulstation van Nederland zal worden verricht door mw. A. Traag Gedeputeerde van de Provinciale Staten van Gelderland in het bijzijn van de Apeldoornse wethouder van milieuzaken, Olaf Prinsen.

Een primeur voor Nederland en een mooie start voor Thermo King, dat hierna nog zeker vele van zulke stations elders in Nederland zal openen. "Gezien de toeloop van vervoerders die dit koelsysteem willen, is dat absolute noodzaak", zegt salesmanager Benno ten Dam van Thermo King. CryoTech is een niet te onderschatten bijdrage van de koelmachinefabrikant aan schoon, duurzaam en verantwoord vervoer op Nederlandse bodem.