Clicky


Makro en DHL sluiten driejarige distributieovereenkomst

Makro en DHL sluiten driejarige distributieovereenkomst
19-05-2011 11:00 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
AMERSFOORT/DIEMEN - Makro en DHL hebben een overeenkomst gesloten voor de distributie naar alle Makro- en Metro-vestigingen in de Benelux. Het betreft een driejarig contract voor alle non-food- en niet-bederfelijk foodproducten. Leveringen vinden plaats volgens het procurement-logistics-concept van Makro. Dit distributieconcept houdt in dat Makro zelf het afhalen van goederen bij zijn leveranciers organiseert. Makro besteedt dit transport op zijn beurt uit aan DHL. Het gaat in totaal om de goederenstroom van 380 leveranciers naar de 29 vestigingen van Makro en Metro in de Benelux.

Het procurement-logistics-concept is ontwikkeld vanuit de gedachte dat producten te allen tijde beschikbaar moeten zijn voor de klant. Dat wil zeggen dat tijdigheid en volledigheid van leveringen cruciale ijkpunten zijn in de supply chain. In het concept wordt dat bereikt door de goederenstromen te coördineren op het punt waar ze samenkomen, namelijk bij de ontvangende partij. Door processen beter op elkaar af te stemmen wordt de beschikbaarheid van goederen verbeterd. Tevens wordt op deze wijze schaalvoordeel bereikt, wat leidt tot kostenreductie en minder CO2 uitstoot.

Jean-Pierre Bienfait, Algemeen Directeur Makro Nederland: "Duurzaamheid is een van de peilers in ons beleid. Vorig jaar ontving Makro de Lean & Green Award. Die prijs bekrachtigt dat we als groothandel voor ondernemend Nederland duurzaamheid in daden weten om te zetten. De overeenkomst met DHL past geheel binnen ons doel om de komende jaren CO2-uitstoot te verminderen. In ons procurement-logistics-concept gaan het belang van de klant en duurzaamheid hand in hand. Het netwerk van DHL is in staat gebleken om dit concept in de volle breedte en over langere tijd gemeten tot zijn recht te laten komen. Reden om er een verbintenis voor langere termijn van te maken."

Wouter van Benten, Algemeen Directeur van DHL Express: "Wij werpen ons graag op als partner in innovatie distributieconcepten. Met Makro vormen wij een partnership waarin innovatie direct tot resultaat leidt; in klantenbeleving, in financiële zin en door een duidelijke reductie in de uitstoot van CO2 per hoeveelheid vervoerd product."

Het schaalvoordeel wordt bereikt door het samenvoegen van goederenstromen. Daardoor kunnen ook kleinere leveranciers profiteren van het totale volume aan goederen. Verder leidt de verdichting van de goederenstromen tot een hogere beladingsgraad en minder ritten. Daarmee vindt er ook een concentratie plaats in de aanleveringen op de vestigingen, waadoor de inkomende goederenstromen sneller en efficiënter kunnen worden afgehandeld. De verdichting in de goederenstroom leidt ook tot minder kilometers en dus tot minder CO2-uitstoot.



Van de kant van DHL is er sprake van de inzet van verschillende specialismen. Het transport vindt plaats via de netwerken van DHL Freight en DHL Express. Deze garanderen dat de schaalvoordelen optimaal worden benut; ook in geval van uiteenlopende volumes en geografische spreiding. Speciaal voor Makro is er in Nieuwegein een hub ingericht.

De overeenkomst kwam tot stand na een proefperiode van een jaar, waarbij beide bedrijven gezamenlijk een optimaal distributieproces hebben opgezet. Nadat bleek dat alle innovatieve ideeën ook in de praktijk tot verbeteringen leidden, hebben Makro en DHL hun samenwerking bezegeld met een driejarig contract. De ondertekening vond onlangs plaats op het hoofdkantoor van Makro Nederland in Diemen