Clicky

 
Transport Online - Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden

Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden

Biedingen op huis voortaan in logboek bijgehouden
28-06-2022 12:21 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Mensen die op zoek zijn naar een huis kunnen binnenkort in een logboek zien welke biedingen zijn uitgebracht op een woning. Drie makelaarsverenigingen zetten op 1 juli een digitaal biedlogboek online. Dat moet het proces rond biedingen op een huis transparanter maken.

De afgelopen jaren waren er veel klachten over misstanden bij makelaars, mede door de grote krapte op de huizenmarkt. Een van de klachten was dat het onduidelijk was of een te koop staand huis nou wel echt naar degenen met het beste bod ging. Daarnaast verzamelde belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH) klachten van mensen die bijvoorbeeld op huizenjacht amper kans maakten zonder aankoopmakelaar.

Volgens de makelaarsverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro is het digitale logboek niet de ultieme oplossing voor dit soort misstanden. Maar het middel moet wel tot meer transparantie leiden. Huizenzoekers die een bod hebben uitgebracht op een huis kunnen met ingang van komende maand zien welke andere biedingen zijn gedaan, mits het huis verkocht wordt via een makelaar van een van de drie branche- en beroepsorganisaties.

Het kabinet wil een biedlogboek uiteindelijk verplichten. Makelaars die geen gebruik maken van een gecertificeerd systeem voor het bijhouden van biedingen, mogen dan niet langer de verkoop van een huis begeleiden.

Makelaarsverenigingen en het ministerie van Binnenlandse Zaken ondertekenden begin dit jaar een verbeterplan voor de branche. Naast het logboek beloofden makelaars ook duidelijker te maken aan welke gedragsregels ze zich zullen houden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden