Clicky

 
Transport Online - Havenbedrijf Rotterdam en Eneco maken groene walstroom voorziening voor Boskalis-schepen in Waalhaven

Havenbedrijf Rotterdam en Eneco maken groene walstroom voorziening voor Boskalis-schepen in Waalhaven

Havenbedrijf Rotterdam en Eneco maken groene walstroom voorziening voor Boskalis-schepen in Waalhaven
27-06-2022 10:28 | Haven Nieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

ROTTERDAM - Havenbedrijf Rotterdam en Eneco gaan walstroomvoorzieningen aanleggen in de Waalhaven, zodat afgemeerde werkschepen van Boskalis daar kunnen draaien op groene stroom in plaats van op fossiele brandstoffen.

De walstroominstallatie wordt gebouwd op terrein van Boskalis in de Waalhaven Rotterdam. Er zijn op deze locatie twee ligplaatsen aan de kade die een hoge bezetting kennen. De schepen komen naar het servicecenter in de Waalhaven voor onderhoud en voor de voorbereidingen van offshore projecten.

De beoogde opleverdatum van de walstroominstallatie is 1 juni 2023 en levert 2 GWh groene stroom per jaar. Daardoor wordt jaarlijks 1,6 kiloton minder CO2 uitgestoten. Boskalis laat met dit project ‘groen leiderschap’ zien, dat goed is voor de haven, voor het klimaat en voor omwonenden.

Walstroom is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en dit project past in de gezamenlijke walstroomstrategie van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam, en in de One Planet strategie van Eneco, die zich richt op klimaatneutraliteit in 2035. Afgemeerde schepen draaien nu nog veelal op generatoren voor de benodigde energie aan boord. Hierbij vindt uitstoot plaats van onder andere fijnstof, stikstof en CO2. Walstroom biedt de kans om die uitstoot met tot 90% te verminderen door schepen te voorzien van een schone energiebron en het uitschakelen van generatoren draagt tevens bij aan geluidsreductie.

Na de walstroominstallatie op de landtong Rozenburg voor offshore schepen van Heerema en de ferry terminal Stena Line Hoek van Holland wordt de Boskalis locatie in de Waalhaven de derde walstroominstallatie voor zeeschepen in de haven van Rotterdam.

Eneco en Havenbedrijf Rotterdam voeren dit project uit via de Joint Venture Rotterdam Shore Power. Zij zijn eigenaar van de walstroominstallatie en bieden walstroom aan ‘as a service’. Boskalis realiseert de netaansluiting in eigen beheer. Eneco levert de groene stroom aan Boskalis, afkomstig van Nederlandse Eneco wind&zon bronnen. Het project wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Foto's

 • J.Roeland
  KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Rijverboden