Clicky

 
Transport Online - Toenemend aantal werkgevers heeft last van aanhoudend tekort aan personeel

Toenemend aantal werkgevers heeft last van aanhoudend tekort aan personeel

Toenemend aantal werkgevers heeft last van aanhoudend tekort aan personeel
27-06-2022 10:23 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ZOETERMEER - De arbeidsmarkt in de sector kampt met een tekort aan personeel. Dat zegt een toenemend aantal ondernemers in het goederenvervoer over de weg (52 procent in Q2 tegen 46 procent in Q1) en logistiek dienstverleners (34 procent in Q2 tegen 30 procent in Q1). Het aantal vacatures blijft hoog en de pensioenuitstroom neemt verder toe. Het aantal faillissementen blijft op een laag niveau en de instroom in WW van vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers neemt verder af. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

STL: “Tegelijkertijd blijkt uit de Sectormonitor dat er (begin 2022-Q2) meer transportondernemers zijn die de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand verwachten (27,7 procent) dan ondernemers die een afname verwachten (4,7 procent). De verwachtingen over het economisch klimaat zijn wel negatief.”

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers ligt in juni 2022 op een hoger niveau dan vorig jaar. Eind 2021 nam het aantal vacatures tijdens lockdown vanwege Omikron tijdelijk af. Er zijn medio juni bijna 10.500 openstaande vacatures voor chauffeurs en ruim 19.500 voor logistiek/magazijn medewerkers (UWV, 2022).

Het aandeel ondernemers goederenvervoer over de weg dat een belemmering ervaart door een personeelstekort blijft zeer hoog. In 2022-Q1 ervaart ruim de helft een belemmering door een tekort aan personeel (begin 2022-Q1 lag dit aandeel op 46 procent en begin 2022-Q2 op 52 procent).

Veel ondernemers in de verschillende bedrijfstakken in Nederland geven volgens CBS aan last te hebben van een personeelstekort. Begin 2e kwartaal gaf 34 procent van de ondernemers in Nederland aan hierdoor belemmerd te worden, tegenover 13 procent een jaar eerder. Verder geven steeds meer ondernemers aan belemmerd te worden door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Begin 2e kwartaal gaf 19 procent dit aan (een recordpercentage). In goederenvervoer over de weg noemde 15 procent, en in logistiek 14 procent, dit als belemmering (CBS, 2022)

In het eerste kwartaal 2022 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +16,4 procent en in logistieke dienstverlening +31,9 procent ten opzichte van 2021-Q1) (CBS, 2022). In heel 2021 groeide de omzet in goederenwegvervoer met 11,5 procent t.o.v. 2020. In 2020 had de branche last van coronamaatregelen en was er sprake van omzetverlies. De omzet lag vanaf 2e kwartaal 2021 boven het niveau van voor de maatregelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,180
Diesel2,058

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats