Clicky

 
Transport Online - Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol

Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol

Honderden reisbranchemedewerkers mogelijk aan de slag op Schiphol
24-06-2022 13:48 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Medewerkers van reisbureaus en andere reisorganisaties kunnen deze zomer mogelijk bijspringen op Schiphol om te helpen de drukte in goede banen te leiden. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR, die samen met vakbonden FNV en CNV kijkt naar de mogelijkheden om snel honderden werknemers tijdelijk aan de slag te krijgen op de luchthaven.

"Nu het de komende periode niet mogelijk is om reizen te verkopen voor de zomermaanden, kunnen we de medewerkers inzetten om te proberen zoveel mogelijk reizen door te laten gaan", aldus Frank Radstake, verantwoordelijk voor arbeidszaken bij de ANVR. Hij legt uit dat de zomer normaal een hele drukke periode is voor de reisbranche omdat mensen dan veel lastminutes boeken. Maar door de beperkte capaciteit op Schiphol zijn die lastminutes er nu eigenlijk niet.

Waar de tijdelijke krachten precies kunnen helpen op het vliegveld hangt volgens Radstake af van waar de meeste vraag is. Hij weet dat de roep om personeel vooral groot is bij de security, maar voor het werken daar is ook de meeste training vereist, erkent hij. Bekend is dat Schiphol ook vaak kantoormedewerkers op drukke momenten laat bijspringen. Er moeten dus wel functies zijn waar hulp mogelijk is.

Screeningproces

Radstake zegt ook dat het waarschijnlijk behoorlijk wat vraagt van het screeningproces dat wordt gebruikt door de luchthaven. Het kan namelijk weken duren voor iemand aan het werk kan bij de security. De partijen willen dan ook snel met Schiphol om tafel om concrete afspraken te maken over de detachering van reisbranchemedewerkers.

Een woordvoerster van de luchthaven zegt dat Schiphol het voorstel heeft ontvangen en doorstuurt naar de beveiligings- en afhandelingsbedrijven. Schiphol gaf eerder aan de verwachte drukte op het vliegveld niet aan te kunnen vanwege personeelstekorten bij vooral de security en de bagageafhandeling. Dat is ook de reden dat luchtvaartmaatschappijen deze zomer veel vluchten moeten schrappen.

FNV en CNV zijn positief over het idee, maar ze vinden het wel belangrijk dat alles dan goed wordt geregeld. "Wij vinden het belangrijk dat het op vrijwillige basis is en dat reisprofessionals dus wel zelf de keuze hebben of ze zich hiervoor beschikbaar willen stellen", zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine in een gezamenlijke verklaring. "En daarnaast mag er geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvinden", vult FNV-bestuurder Mohamed Gafki aan. "De medewerkers die worden gedetacheerd door de reisbedrijven bij Schiphol moeten ook de zomerbonus krijgen, zoals die is afgesproken met de bonden."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden