Clicky


Recordwinsten voor bedrijven in eerste kwartaal

Recordwinsten voor bedrijven in eerste kwartaal
24-06-2022 09:41 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven hebben in het eerste kwartaal van dit jaar bij elkaar een recordwinst in de boeken gezet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de bedrijven, de financiële sector uitgezonderd, goed voor een winst van 81,5 miljard euro. Dat is 13,7 miljard euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarbij werd er sinds het begin van de metingen eind vorige eeuw niet eerder zo'n hoge winst geboekt in de eerste maanden van het jaar.

Het CBS benadrukt dat bedrijven in de meetperiode minder coronasteun hebben ontvangen. Maar toch was zowel de operationele winst als de winst van buitenlandse dochters hoger.

Met name de delfstoffenwinning, de petrochemische industrie en de energiebedrijven boekten meer winst. Dit had ook alles te maken met de gestegen energieprijzen. Verder wisten ook de horeca, de reisbureaus en de luchtvaart hun resultaten op te voeren. Dit had weer te maken met de heropening van de economieën na de coronamaatregelen.

De extra winsten van de bedrijven zorgden er ook voor dat er meer belasting moest worden betaald. Niet-financiële bedrijven waren in het eerste kwartaal 3,2 miljard euro meer kwijt aan belastingen over hun winst in vergelijking met een jaar eerder. Daarnaast werd er voor 3 miljard euro extra aan dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Ook namen de investeringen in vaste activa, zoals gebouwen, transportmiddelen, machines en merknamen, met 1,2 miljard euro toe. Daarnaast waren bedrijven meer geld kwijt aan de beloning van personeel.