Clicky

 
Transport Online - Turks vrachtschip met graan verlaat haven Marioepol

Turks vrachtschip met graan verlaat haven Marioepol

Turks vrachtschip met graan verlaat haven Marioepol
22-06-2022 14:54 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ANKARA/MOSKOU -  [update 18:15 uur] Een Turks vrachtschip is na onderhandelingen tussen Ankara en Moskou geladen met graan uitgevaren uit de Oekraïense haven Marioepol. Die is in mei na hevige gevechten in handen gevallen van Russische troepen en pro-Russische Oost-Oekraïense milities. Het schip, de Azov Concord, is volgens het Turkse ministerie van Defensie het eerste buitenlandse vrachtschip dat sindsdien de haven heeft verlaten.

Een Turkse delegatie was naar Moskou gegaan om er over de export van graan uit Oekraïense havens te praten. De oorlog in Oekraïne heeft de scheepvaart van en naar dat land vrijwel onmogelijk gemaakt. Turkije heeft goede relaties met Oekraïne en met Rusland en probeert via onderhandelingen de strijdende partijen zo ver te krijgen dat ze export van bijvoorbeeld tarwe uit Oekraïne over de Zee van Azov en de Zwarte Zee mogelijk maken. Ankara probeert ook te bemiddelen in de strijd.

Oekraïne acht de kans echter minimaal dat er met bemiddeling van ook de Verenigde Naties een ​​akkoord met Rusland komt waardoor de scheepvaart weer op gang komt. "Het overleg is aan de gang. Toch zijn er tot nu toe geen concrete afspraken gemaakt over het voeren van gesprekken met Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN", zei de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Moskou is volgens de Turkse regering bereid om tafel te gaan. De gesprekken zouden volgende week in Istanbul kunnen worden gehouden, maar het Russische ministerie van Defensie meldde daar niets over.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats