Clicky

 
Transport Online - Bond van Adverteerders kritisch over fusie RTL en Talpa

Bond van Adverteerders kritisch over fusie RTL en Talpa

Bond van Adverteerders kritisch over fusie RTL en Talpa
21-06-2022 11:36 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De bond van Adverteerders (bvA) tekent na DPG Media ook bezwaar aan tegen de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa Network bij concurrentiewaakhond ACM. Dat bevestigt directeur Henriette van Swinderen aan het ANP na berichtgeving van NU.nl. De bvA vreest dat de mogelijkheden voor adverteerders om hun consumenten te bereiken beperkt worden.

"Omdat er door het samengaan bepaalde programma's en zenders gaan verdwijnen, neemt de pluriformiteit af", aldus Van Swinderen. Iets anders dat de bond angst inboezemt, is dat er volgens Van Swinderen "een zeer sterke, bijna monopolistische mediapartij" ontstaat. "Wat er ongetwijfeld toe gaat leiden dat de prijzen gaan stijgen."

Van Swinderen ziet dat adverteren op televisie nog altijd het populairst is. "Als het gaat om grote groepen mensen tegelijk bereiken is televisie nog steeds het effectiefst", zegt ze. In 2021 besteedden de adverteerders samen ruim 900 miljoen euro op televisiezenders. "Dat maakt dat je niet zomaar kan zeggen dat je naar een ander type medium gaat, zoals online, print of radio."

Verschraling van aanbod

De bvA heeft contact gehad met RTL en Talpa. "Met name over de zorg die wij hebben: dat er een verschraling van het aanbod optreedt. Onze bezwaren daarover hebben wij bij de ACM neergelegd." Van Swinderen begrijpt dat, met de komst van grote buitenlandse partijen, Nederlandse partijen kijken hoe ze zo sterk mogelijk kunnen blijven. "Dat partijen gaan samenwerken kunnen we ons goed voorstellen. Voor ons zou het een toegevoegde waarde zijn als die partijen meer aanvullend zijn, dus niet alleen tv, maar ook radio, print en online."

"Het is niet dat wij per se tegen iedere samenvoeging zijn", verduidelijkt Van Swinderen. "Maar vooral als het ook kwaliteit toevoegt. Want als er minder mogelijkheden overblijven om specifieke doelgroepen te bereiken is dat vooral heel erg onwenselijk."

De bvA vertegenwoordigt 132 adverterende Nederlandse bedrijven en zet zich onder meer in voor vrijheid van marketing en communicatie van deze bedrijven. Onder de 132 bedrijven bevinden zich de 25 grootste adverteerders van Nederland, zoals Unilever en de Rijksoverheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden