Clicky

 Nog geen akkoord veiligheidsregio's en kabinet over asielopvang

Nog geen akkoord veiligheidsregio's en kabinet over asielopvang
20-06-2022 23:11 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De veiligheidsregio's en het kabinet hebben maandagavond geen akkoord bereikt over een nieuw plan om de asielopvang in Nederland beter te organiseren. Later deze week komen zij nogmaals samen om over dit onderwerp te spreken.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en een delegatie van het kabinet onder wie staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bespraken een plan dat oplossingen moet bieden om de problemen in onder meer aanmeldcentrum Ter Apel te voorkomen. Daar kwamen zij onderling nog niet uit. De burgemeesters willen een structurelere oplossing en willen op de korte termijn naar een stabielere opvang. Bovendien moet er meer huisvesting komen.

Een van de knelpunten is de financiering. Gemeenten willen garanties, voordat zij zelf investeren om woningen geschikt te maken voor huisvesting van bijvoorbeeld statushouders. Ook wringt het bij gemeenten op het gebied van personeel. "Er is overal een tekort aan mensen", zegt staatssecretaris Van der Burg. Hij erkende dat het kabinet toezeggingen zou moeten doen aan de veiligheidsregio's.

Kritisch

Zowel de bewindsman als het Veiligheidsberaad kan niet beloven dat zij later deze week wel tot een akkoord komen. "Ik heb er vertrouwen in dat wij een oplossing bereiken om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. Daar gaan wij constructief mee verder", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Voorafgaand aan het overleg was een aantal burgemeesters al kritisch. Zij willen andere burgemeesters niet dwingen om mensen binnen hun gemeentegrenzen op te vangen. "Hierdoor komen wij in een onmogelijke positie. Wij werken onderling heel goed samen. Dat wil ik zo houden", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Bruls zei ook dat de extra verantwoordelijkheden voor veiligheidsregio's moeilijk liggen. Maar het Veiligheidsberaad voelt zich wel verantwoordelijk en wil de problemen helpen oplossen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel1,995

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats