Clicky

 
Transport Online - ANWB: probeer zaterdag als reisdag in de vakantie te mijden

ANWB: probeer zaterdag als reisdag in de vakantie te mijden

ANWB: probeer zaterdag als reisdag in de vakantie te mijden
18-06-2022 10:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vakantiegangers doen er goed aan de komende weken met de auto op weg naar hun bestemming niet op zaterdagen te reizen. Op die gebruikelijke reisdag kan het met name in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bijzonder druk worden met files en vertragingen tot gevolg, waarschuwt Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie.

Op de Autoroute du Soleil, de snelweg naar Zuid-Frankrijk en Spanje, zijn vijf zaterdagen in juli en augustus aangemerkt als zogenoemde zwarte zaterdagen. Op die dagen worden veel files verwacht, niet alleen op de weg, maar ook bij tankstations, wegrestaurants en tolpoortjes.

In verband met de zomerdrukte wordt in Oostenrijk overwogen het verkeer via de tunnels en passen op de routes naar Italië en Slovenië/Kroatië te doseren, de 'Blockabfertigung'. Door het verkeer gedoseerd op die wegen toe te laten, kunnen ook op de wegen in Duitsland files ontstaan. Daarover is nog geen besluit genomen.

Wisseldag

"Het reisgedrag op de zaterdag is hardnekkig", aldus Broekhuis naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. Volgens hem is het beter om op vrijdag of zondag of een andere dag van de week te reizen. Probleem is volgens hem wel dat de zaterdag de gebruikelijke wisseldag blijft in de vakantieaccommodaties. "En we zien dat er meer en meer wordt gewisseld op zaterdag. Vroeger bleef men twee of drie weken op één plek, nu zien we dat er soms elke week van accommodatie en bestemming wordt gewisseld, wat tot extra verkeersdrukte leidt."

Dat Schiphol in de vakantiemaanden minder passagiers kan verwerken zal volgens Broekhuis tot nog meer drukte op de Europese snelwegen leiden. "De krapte op Schiphol staat niet alleen. Die signalen ontvangen wij ook uit veel andere West-Europese vakantielanden."

Alle hens aan dek

"Het is voor de ANWB als altijd in de zomer alle hens aan dek", aldus Broekhuis. Vandaar ook zijn advies de zaterdagen zo veel als mogelijk te mijden. "Want ook de hulpdiensten hebben het dan extra druk."

Verder adviseert hij tijdig een afspraak voor een onderhoudsbeurt voor de auto te maken, want ook de garages gaan gebukt onder personeelstekorten. Onderdelen zijn eveneens moeilijker leverbaar. Broekhuis raadt tevens aan een reservewiel mee naar het buitenland te nemen. "Want ook de hulpdiensten hebben het druk op zaterdag en dan kan het gebeuren dat je met een lekke band erg lang op hulp moet wachten."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions